Ползи от киселото мляко за женското здраве

AdminNetNews

Колко често консумирате натурално кисело мляко? То е чудесна храна, която ни осигурява магнезий, цинк, витамин B12 и други хранителни елементи. Ако не страдате от непоносимост към лактоза, натуралното кисело мляко може да се комбинира с овесени ядки, да е съставна част на вашето смути, да накисвате в него семена от чиа и т. н. Вкусно, но и със съществени ползи за женското здраве, като:

Намален риск от заболявания

Жените, които консумират често кисело мляко имат по-малко рискови фактори за развитието на хронични заболявания, като киселото мляко дори може да подобри качеството им на живот и да увеличи продължителността му.

Според проучване от 2013 г., публикувано в Nutrition Research, редовната консумация на кисело мляко е свързана с по-ниско кръвно налягане, нива на кръвната глюкоза и триглицериди, по-малко инсулинова резистентност в сравнение с липсата на тази храна в менюто. Учените смятат, че жените, в чиито хранителен режим се включва редовна консумация на кисело мляко са с по-малък риск да развият хронични заболявания, като сърдечносъдови и диабет.

Комбинации с кисело мляко за силни мускули

Може да намали риска от остеопороза

Киселото мляко е богато на някои ключови хранителни вещества, които помагат за поддържане здравето на костите, като калций, протеини, калий, фосфор и витамин D. С напредването на възрастта костите ни губят своята плътност, а това ни излага на по-голям риск от костни фрактури. Според западни изследвания, консумацията на поне три порции млечни храни, като кисело мляко, на дневна база, може да помогне за поддържане на костната маса и здравина. Не на последно място, дамите страдат по-често от остеопороза в сравнение с мъжете.

Здравословни заместители на кравето мляко

Помага в контрола на апетита

Киселото мляко е богато на протеини, благодарение на които ние се чувстваме по-сити и това ни помага да контролираме общия прием на калории. Според проучване от 2013 г., публикувано в Appetite, жените, консумиращи за следобедна закуска натурално кисело мляко с нормална масленост са имали забавено последващо хранене в сравнение с жените, които консумирали нискомаслен продукт.

Още по темата

Намален риск от запек

Жените страдат по-често от запек в сравнение с мъжете. Киселото мляко ни осигурява пробиотици – здравословни бактерии, естествено присъстващи в храносмилателния тракт, които са важни за храносмилателната функция. Редица западни изследвания са доказали, че редовната консумация на кисело мляко спомага за подобряване на изхождането и облекчава запека.

Полезни сокове при запек

По-силен имунитет

Редовната консумация на кисело мляко може да помогне за укрепване на имунната система. Научно доказано е, че това се дължи на пробиотиците, които спомагат за намаляване на възпалението, което е свързано с няколко здравословни състояния, вариращи от вирусни инфекции до чревни разстройства. Изследванията показват, че в някои случаи пробиотиците могат също да помогнат за намаляване на честотата, продължителността и тежестта на обикновената настинка.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Словакия планира да плаща газа на Русия в рубли

Министърът на икономиката на Словакия, която разчита на руски газ за около 85% от нуждите си, заяви, че страната не може да бъде отрязана от руските газови потоци и ако трябва да плаща в рубли, ще го направи, въпреки че подкрепя общата позиция на Европейския съюз. Русия настоява за плащане […]