Преизбраха акад. Христо Григоров за председател на БЧК

NetNews

Акад. Христо Григоров беше преизбран за председател на Българския червен кръст от делегатите на Отчетно-изборното общо събрание на организацията, което се проведе на 28 и 29 май в София. Проф. Здравко Маринов от БЧК София-град, д-р Валентин Пеев от БЧК-София област и Стойчо Стойчев от БЧК-Ямбол също бяха преизбрани за заместник-председатели, съобщиха от пресцентъра на Червения кръст.

„Както в цялата си 142-годишна история, и през последния четиригодишен период, дейностите, реализирани от БЧК недвусмислено доказаха качествата му на организация, отстояваща общочовешките ценности като свое верую. В това трудно време, в което всички се сблъскахме с невиждана досега криза, породена от пандемията от COVID-19, за пореден път БЧК с изключителна отговорност се изправи пред лицето на болката и страданието и с цялата си мощ, мобилизирайки целия си ресурс – човешки и материален, застана рамо до рамо с държавните институции в борбата с коронавируса. В тази битка активно се включи и младежката ни организация, която тази година навършва 100 години от своето създаване“, така накратко председателят на организацията характеризира отминалия мандат.

Равносметката от работата на БЧК показва, че продължава тенденцията за стабилизиране и увеличаване броя на членовете на организацията, като за 2020 г. те са около 150 000 и над 200 000 дългосрочни и спонтанни доброволци, съмишленици и поддръжници.

Генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов отчете изпълнението на Стратегия 2020, представи Стратегия 2030 и плана за работа на БЧК през 2021 г.

Общото събрание беше закрито от председателя Христо Григоров, който отново изказа своята признателност към доброволците и служителите за упорития им труд и всеотдайност, благодари за гласуваното му доверие и пожела на всички здраве и още по-успешен Мандат 2021 – 2024.

Кой е акад. Христо Григоров?

Повече от 40 години е член на БЧК, а от 1992 г., неколкократно – зам.-председател на националната организация и председател на Столичната организация. През 2001 г. е избран за председател на БЧК и вече 20 г. го ръководи. В този период съществено е допринесъл за неговото организационно укрепване и системно развитие като модерна и ефективна хуманитарна институция, в полза на уязвимите хора в ежедневни и бедствени ситуации и за хуманизиране на обществото. Особено ярко и убедително тези характеристки на червенокръстката организация намериха реализация под негово ръководство и през тежкия епидемичен период, свързан с COVID-19.

Удостояван е с множество държавни награди и почетни звания, носител е на златни медали за заслуги “БЧК” и “За човеколюбие”. През 2020 г. президентът на Р България го удостои с орден “За граждански заслуги” – първа степен за приноса му за развитието и укрепването на гражданското общество. От 2011 г. е “доктор хонорис кауза” на БАНИ, а през 2016 г. му се присъжда почетното звание “академик” за постиженията му и авторски издания в областта на историята.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Проучване: Цигарите не пазят от COVID-19!

Тютюнопушенето е основен рисков фактор, допринасящ за по-сериозно протичане на заболяването от COVID-19, разкрива в. "Та Неа". Медията се позова на неотдавнашен анализ на Кардиологичната клиника на Атинския университет. Въпреки че по време на началната фаза на пандемията беше забелязано, че процентът на пушещите, хоспитализирани поради COVID-19, е по-нисък от […]