„Престъпление“. Талибаните забраниха на жените да се явяват на приемни изпити за университет

AdminNetNews

Талибаните забраниха на частните университети в Афганистан да допускат жени до приемни изпити, съобщиха световните агенции. По-рано беше забранено и посещаването на университети за вече записани студентки. Така с новото решение окончателно се ограничава достъпът на момичета до висше образование в страната.

През декември представители на талибаните казаха, че забраната за университетите е временна, но според наблюдателите новият указ противоречи на това твърдение. Приемните изпити за висши учебни заведения в страната предстои да се проведат през февруари.

Това е поредното решение, което ограничава правата на жените в Афганистан, откакто ислямистката организация завзе властта през лятото на 2021 г. Преди това талибаните ограничиха и достъпа на момичета до средния и гимназиалния курс в повечето училища.

Те забраниха на жените да работят в неправителствени организации. Заради забраната ООН спря някои от хуманитарните програми за страната.

Международната общност осъди нарушенията на правата на жените в Афганистан. Няколко правителства, включително това на САЩ, казаха, че талибаните трябва да променят политиката си за образование на жените, преди държавите да обмислят официално признаване на талибанската администрация.

През декември върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел определи преследването на един определен пол като „престъпление срещу човечеството“.

През последните месеци жените в Афганистан проведоха различни протести. Някои от тях бяха разпръснати със сила от талибанските сили за сигурност. Много от участничките в протеста бяха арестувани.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Спирала на смъртта". Папа Франциск осъди ескалацията на насилието между израелци и палестинци

Папа Франциск осъди ескалацията на насилието между израелци и палестинци, като призова и двете страни да започнат „искрено търсене на мир“, съобщиха световните агенции в неделя. Думите му идват, след като в четвъртък израелски командоси убиха седем въоръжени и двама цивилни палестинци, а десетки други бяха ранени в град Дженин […]