Първи думи на спасителите на пострадалата туристка в Пирин

NetNews

Акцията премина успешно. Жената беше адекватна, с наранявания по главата. Това каза пред bTV майор Марин Тасков, пилот в 24-та авиационна база, за акцията по спасяване на пострадалата туристка в Пирин.

„Извлякохме я от позицията под връх Стражите, над Банско, след което я оставихме в Банско. Докторът я провери и каза, че остава при тях. Няма нужда да я караме до София и изпълнихме това, което докторът препоръча“, допълни той.

По думите му акцията е напълно успешна.

„На много труден терен, на височина от 2400 метра, вертолетът беше на пределни възможности, колегите също бяха на пределни възможности по сила, защото се наложи да пробяга в ждрелото буквално нагоре, за да може да я извлекат, може би към 300 метра са я извлекли, защото беше невъзможно да се зависва там, на тази позиция, защото имаше турбулентен поток и вертолетът не се чувстваше много адекватно и беше твърде близо до скалите, понеже наклонът беше твърде голям“, каза още майор Марин Тасков.

Той отбеляза, че риск за екипажа винаги има, но е разумен, и благодари на колегите им от ПСС.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Верстапен спечели квалификацията в Белгия, но е наказан

Световният шампион Макс Верстапен спечели своята четвърта квалификация от началото на сезона във Формула 1, но заради наказание няма да може да започне утрешната Гран При на Белгия от първото място. Вместо това колоната в утрешния ден ще поведе Карлос Сайнц, който бе с 0.632 по-бавен от пилота на Ред […]