Разузнаването на РСМ: Откриването на български сдружения в страната е провокация

NetNews

Директорът на Агенцията за разузнаване в Република Северна Македония Еролд Муслиу определи като провокация откриването на българските сдружения на територията на страната. Същите оценки правят всички политически лидери в страната, включително и от правителството.

„През последните 10-12 години беше ясно и видимо намерението на трети страни да забавят процеса по присъединяването на Македония, Черна гора и други държави в НАТО, както и в ЕС. В случая с българските сдружения мога да кажа, че за мен това е провокация, която е в услуга на хибридните стратези, които не се отказват да попречат или да забавят пътя на РСМ за членство в ЕС. Това няма никакво отрицателно влияние върху отношенията на Агенцията за разузнаване с двете служби за сигурност и разузнаване в Република България, които са ни съюзници в НАТО. Ние работим заедно, разменяме информация, включително и за тези, които действат като хибридни играчи. Трябва да припомня, че там имаше изгонени димпломати от държави, които пречеха на преговорния процес между България и Република Северна Македония“, каза Муслиу пред местната телевизия Алсат, цитиран от БГНЕС.

Той също се включи в нападките срещу историците, „които се опитват да действат като политици в техните страни“. Според него „те принадлежали на миналото и все още не са се освободили от идеологическата си матрица от миналото“.

Ръководителят на Агенцията за разузнаване в РСМ обаче призна, че България категорично подкрепя членството на страната му в ЕС.

„По време на целия период след подписването на Договора за добросъседство и приятелство, включително и по времето на ветото, всички официални лица от София ясно декларираха, че искат РСМ да започне преговори с ЕС колкото е възможно по-бързо. Тук няма никакво съмнение. Ние в момента сме съсредоточени върху трети играчи, които искат да ни попречат по пътя на ЕС“, каза още Еролд Муслиу.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Ето кой напусна приключението "Игри на волята" снощи

В битка за баланс и изометрия на Арената на “Игри на волята: България” се изправиха Илиян, Цветан, Генчо и Георги. Първата игра се оказа съдбоносна и коства мястото на един от тях в състезанието. Георги демонстрира отлична концентрация и се задържа най-дълго върху тънката 5-сантиметрова лента, като си спечели предимство […]