„Росатом“ произвежда уникално оборудване

NetNews

В съответствие със сроковете за изграждане на енергоблока с реактор на бързи неутрони БРЕСТ-ОД-300, Сибирският химически комбинат в руския град Северск и Централното конструкторско бюро за машиностроене подписаха договор за производство и доставка на оборудване за комплекса за зареждане и изваждане на ядреното гориво в активната зона на реактора.

Повечето проектни и технически решения за реактора БРЕСТ-ОД-300 и основното му оборудване са новаторски и досега не са използвани в промишлени атомни съоръжения. Оборудването на реакторната инсталация трябва да осигурява работоспособност през целия експлоатационен живот в условия на високи температури, потоци от йонизиращо лъчение под влиянието на топлоносител – течен метал. Конструктивните материали трябва да са с висока устойчивост на корозия и радиация и топлоустойчивост, за да се гарантира надеждността и дълготрайността на елементите на оборудването.

За разлика от атомни централи с ВВЕР, където презареждането с гориво се прави в „охладена“ реакторна инсталация, в енергоблока с реактор БРЕСТ-ОД-300 тези операции ще се извършват при температура на течнометалния топлоносител в първи контур от над 400° С. Преди зареждане горивните касети ще се нагряват в специална камера и ще се поставят в активната зона.

Енергоблокът БРЕСТ-ОД-300 с иновативен реактор на бързи неутрони и инсталирана електрическа мощност от 300 мегавата е ключов обект от Експерименталния демонстрационен енергиен комплекс. Той се изгражда в Сибирския химически комбинат, който е част от горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, в рамките на стратегическия индустриален проект „Пробив“. Освен енергоблока комплексът включва затворен ядрен горивен цикъл при централата като част от модул за производство/рефабрикация на смесено нитридно уран-плутониево гориво, както и модул за обработка на облъчено гориво. Целта на проекта „Пробив“ е създаването на нова технологична платформа със затворен горивен цикъл и решаване на проблемите при третирането и съхранението на отработено ядрено гориво и радиоактивни отпадъци.

„Особеността при изграждането на всички съоръжения на Експерименталния демонстрационен енергиен комплекс е, че цялото ключово оборудване както за енергоблока с реактор БРЕСТ, така и за модулите за производство и преработка на ядрено гориво, нямат аналози в света. Екипът по проекта трябва да решава нестандартни задачи, свързани с изграждането на уникални съоръжения и с мащабната изследователска програма, необходима за техническото проектиране“, заяви президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова. Производството на оборудване за реактора ще продължи от 3 до 5 години, а инсталирането на основното оборудване трябва да приключи през 2025 г.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Гуардиола: Някои футболисти ще трябва да си тръгнат от Манчестър Сити

Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола обяви, че някои играчи ще напуснат "гражданите". Логично, специалистът не посочи имена. "Всички наши футболисти заслужават да играят за Манчестър Сити дълги години. Те са изключително качествени играчи, без съмнение. С годините нещата се променят, затова част от тях са готови да приемат факта, […]