Русия обвини Киев: Удариха университета в Донецк с касетъчни бомби

NetNews

Русия обвини Киев в атака с касетъчни бомби срещу университет в Донецк.

Пламъци обхванаха дървения покрив на университета след украински обстрел в събота, каза служител за извънредни ситуации в контролирания от Русия град в Източна Украйна, предаде Reuters.

„В резултат на последната атака срещу Донецк гори първата сграда на Университета по икономика и търговия“, написа в Telegram Алексей Кулемзин, избраният от Русия кмет.

За погасяване на пожара са използвани 12 водни резервоара, три стълба и 100 пожарникари.

Назначеният от Русия министър на извънредните ситуации за региона Алексей Кострубицки каза, че украинските сили са използвали касетъчни боеприпаси при обстрела, причинил пожара. По време на обстрела в сградата не е имало хора.

„Ройтерс“ не можа независимо да провери информацията.

Руската държавна информационна агенция РИА цитира Кострубицки и службите за спешна помощ, че пожарът се е разпространил на площ от около 1800 кв. м, преди да бъде локализиран рано в неделя.

Украйна, която получи доставки на американски касетъчни боеприпаси миналия месец, се зарече да ги използва само за изтласкване на концентрации от вражески войници.

На свой ред украинските военновъздушни сили съобщиха, че Русия е извършила нов взрив от ракетни и безпилотни атаки.

Русия започна последователна атака срещу Украйна през нощта със 70 оръжия за въздушно нападение, включително крилати и хиперзвукови ракети, както и ирански дронове, съобщиха военновъздушните сили на Киев в неделя.

Изглежда, че най-малко 10 ракети са преминали през противовъздушната отбрана.

Президентът Володимир Зеленски каза, че хора са били убити и ранени при по-ранен удар в център за кръвопреливане в град Купянск.

Спасителите гасят пожар на мястото на инцидента, който Зеленски описа като „военно престъпление“. Той не уточни колко са жертвите.

Украинската противовъздушна отбрана унищожи 30 от 40 крилати ракети и всичките 27 дрона Shahed, които Русия изстреля през нощта, съобщиха ВВС в канала за съобщения в Telegram.

Освен това се казва, че Русия е изстреляла три хиперзвукови ракети „Кинжал“, но не разкрива повече информация за тях.

„Общо в няколко ударни вълни, от вечерта на 5 август до сутринта на 6 август, противникът използва 70 средства за въздушно нападение“, казаха от ВВС.

„Ройтерс“ не можа независимо да провери докладите. Не е ясно и какво се е случило с 10-те крилати ракети, които не са били свалени.

Заместник-губернаторът на област Хмелницки в Западна Украйна Сергей Тюрин каза, че военно летище в Староконстантинов е било сред целите.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Прокурор Невена Зартова: Не знам какво е законовото основание да ми бъде искана оставката

Не знам какво е законовото основание да ми бъде поискана оставката, каза за БТА административният ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова. Тя обясни, че до момента не е разговаряла с изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов, но ако има дисциплинарно или друго законово нарушение, е готова да подаде оставката […]