Руските власти в две граничещи с Украйна области въоръжават милиции за самоотбрана

NetNews

Губернаторите на два граничещи с Украйна руски региона – Курска и Белгородска област – обявиха днес, че новосъздадените формирования на „отрядите на доброволците за териториална отбрана“ ще получат оръжие, за да отговорят на опасността от въоръжени нахлувания от съседна Украйна, предаде Франс прес.

„От няколко месеца работим по въпроса за доставката на оръжие за отрядите на доброволците за териториална отбрана“, каза губернаторът на Курска област Роман Старовойт в „Tелеграм“.

„Днес мога да кажа, че механизмът функционира… Първата партида вече е пристигнала в базата. В близко бъдеще ще увеличим броя на оръжията до 300“, допълни той.

„Отрядите на доброволците за териториална отбрана“, каквито е имало през съветската епоха, бяха сформирани през декември, за да „осигурят допълнителна помощ на въоръжените сили, Националната гвардия, полицията и граничната охрана“, тъй като „Курска област страда от почти ежедневни терористични атаки от Украйна“, каза Роман Старовойт.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков участва днес в церемония за предаване на оръжия на отрядите на доброволците за териториална отбрана на територията на областта, съобщиха местни медии.

Те излъчиха кадри от церемонията, показващи по-специално мъже, които получават автомати при извикване на името им. В тази руска област „отрядите от доброволци“ бяха създадени още в първите седмици на руската инвазия в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че „главното е, че всичко е направено в строго съответствие със закона“, предаде ТАСС.

„Това са необходими мерки на фона на атаките и нападенията, извършвани от украинска територия“, посочи днес говорителят пред журналисти.

В отговор на уточняващ журналистически въпрос, не се ли опасява Кремъл, че оръжието може да попадни „в грешни ръце“, Песков каза: „Оръжието никога не се раздава безконтролно. Всички механизми за контрол, разбира се, трябва да бъдат щателно реализирани и предвидени. Нямаме съмнения, че нещата стоят точно така.“

Руските области, граничещи с Украйна, са изправени от няколко месеца пред увеличаване на атаките с дронове, организирани според Москва от Киев, отбелязва АФП.

Боеве и обстрели засегнаха и няколко села близо до границата. В началото на юни нахлувания, отговорност за които поеха въоръжени групировки, които се представят за руски и се бият заедно с украинската армия, доведоха също до ожесточени боеве в Белгородска област, посочва АФП.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Зеленски: Обучението на украинските пилоти на F-16 ще започне този месец

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че обучението на украинските пилоти на изтребители F-16 ще започне този месец. Това е част от инициативата, одобрена от президента на САЩ Джо Байдън, съгласно която съюзническите страни ще обучават украински пилоти на тези модерни изтребители. Зеленски заяви, че сега е необходимо да се […]