САЩ вече не смятат колумбийската ФАРК за терористична организация

NetNews

Съединените щати вече не определят колумбийската групировка Революционни въоръжени сили на Колумбия или ФАРК като терористична организация. Това стана ясно от изявление на държавния секретар Антъни Блинкън, цитирано от Ройтерс.

„След сключването на мирно споразумение с колумбийското правителство през 2016 г. ФАРК е официално разпусната и вече не съществува като единна организация, която се занимава с тероризъм“, каза Блинкън.

Двете дисидентски групировки, които се формираха от ФАРК – La Segunda Marquetalia и FARC-EP, или Народната армия, бяха обявени за чуждестранни терористични организации, добави той.

По думите му решението му за отмяна на определението не променя позицията по отношение на обвиненията или потенциалните обвинения в САЩ срещу бивши лидери на ФАРК, включително за трафик на наркотици.


ФАРК е основана през 1964 г. и е отговорна за множество престъпления, сред които отвличания на хиляди хора и екзекуции, включително и на американци.

САЩ

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Задържаха наркодилър в Пещера

Дилър на наркотици е задържан от полицията в Пещера, съобщават от пресцентъра на ОДМВР- Пазарджик. При претърсване в жилището на 22-годишен жител на родопския град криминалистите открили бяло вещество на бучки с обща маса малко над 3 грама и полиетиленов плик с близо 32 грама суха листна маса от глави […]