САЩ изпращат войници в България, за да подсилят източния фланг на НАТО

NetNews

САЩ изпращат войници от 101-ва въздушнодесантна дивизия в България като част от операция за укрепване на източния фланг на НАТО. Това се съобщава в Twitter акаунта на мисията на САЩ към НАТО, цитирани от Лента.ру.

В доклада не се уточнява колко от 2400 войници от 101-ва въздушнодесантна дивизия на САЩ ще останат в България. Останалите ще бъдат разположени в Румъния, Унгария и Словакия.

Американски войници ще участват в укрепването на източния фланг.

Отбелязва се, че 101-ва въздушнодесантна дивизия е известна като „Крещящите орли“. За първи път дейността ѝ е разгърната в Европа по време на Втората световна война.

По-рано страните от източния фланг на НАТО обявиха необходимостта от разширяване на американското военно присъствие в региона.

В момента около 100 000 американски войници са разположени в цяла Европа.

В същото време „по-уязвимите“ съюзници на САЩ смятат този брой за недостатъчен. Така балтийските и източноевропейските страни призоваха САЩ да увеличат отбранителното производство, за да ускорят доставките на оръжия за тях.

Източник: Лента.ру / РИА Новости

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Лили Иванова вдигна на крака публиката в Пловдив

„Без контрол“ от албума „Чуй душата ми“ от 2021 година даде начало на втория концерт на Лили Иванова в Античния театър в Пловдив. Повече от час и половина примата на българската популярна музика въздейства с неповторимия си глас и изящно присъствие на публиката, която не спираше да я аплодира на […]