Сечта в Странджа: Около 926 000 кубика е дърводобива за 2023 г.

NetNews

България е на първо място сред държавите членки на Европейския съюз по дял на хората, които не могат да поддържат дома си адекватно топъл. Според данни на Евростат за миналата година над 22% от хората са в тази ситуация. В същото време остава висок делът на използващите твърдо гориво за отопление. Цената на дървата тази година е 260 лв. за тон в Хасково.

„Всички желаещи, които живеят на територията на горските стопанства могат да закупят дърва за огрев по определения ред – подаване на заявление до общината и кмета между 1 февруари – 31 март. Изготвят се списъци дали желаещите живеят там и след месец май започва доставката на дърва за огрев”, каза инж. Димчо Радев, директор на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен.

За наводненията в Царево и сечта в Странджа той обясни, че около 926 000 кубика е дърводобива за 2023 г. Около 180 000 куб./м се сече, което е около 80% изпълнение на плана, обясни Радев. Според него сечта едва ли е единствена причина за бедствието по Южното Черноморие.

„Започнахме да наблюдаваме събития, които не помним от своето детство – големи количества дъжд. Нима наводнението в Гърция е предизвикано от сечища, които са от гръцка страна”, запита той.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Швеция връща хартиените учебници и упражненията за писане на ръка в училищата, в които прекалено бързо навлезе дигитализацията

През миналия месец, когато децата се върнаха на училище в Швеция, много от техните учители поставиха нов акцент върху печатните учебници, четенето наум и упражненията по ръкопис, отделяйки по-малко време на таблетите, самостоятелните онлайн проучвания и уменията за използване с компютърна клавиатура. Връщането към по-традиционните начини на обучение е в […]