СЗО: Пандемията не е към края си, възможни са нови варианти

NetNews

В петък главният учен на Световната здравна организация, Сумия Сваминатан, заяви, че светът все още не е достигнал края на пандемията от  COVID и предупреди, че ще има още варианти.

„Видяхме, че вирусът се развива, мутира… така че знаем, че ще има още варианти, които будят безпокойство. Все още не сме стигнали до края на пандемията“, каза Сваминатан пред репортери в Южна Африка.

Още по темата

11 фев 2022 11:25

84

11 фев 2022 07:00

164

10 фев 2022 16:30

116

Тя заяви, че в световен мащаб от COVID всеки ден умират между 11 000 до 12 000 души, предимно неваксинирани.

Сваминатан отново изтъкна необходимостта от увеличаване на производството на ваксини и от справедливото им разпределение, тъй като неравенството в областта на ваксините продължава да е проблем за света, предава БГНЕС.

Докато в много западни държави се провеждат кампании за поставяне на бустерни дози, в много страни от развиващия се свят все още не са поставени втори дози от ваксината. Тя даде за пример Африка, където само един от всеки четирима здравни работници е ваксиниран.

Коментарите на Сваминатан последваха изказването на бившия министър-председател на Великобритания Гордън Браун, който заяви в сряда, че неравнопоставеността по отношение на ваксините е „монументален провал на международната политика“, и предупреди, че „историята няма да бъде благосклонна“ към западните лидери за това, че са се въздържали от ваксини, пише „Гардиън“.

„Малък брой държави са монополизирали закупуването и следователно контролират доставките на по-голямата част от ваксините“, каза Браун. „Това означава, че някои от тези страни са трупали ваксини, най-малкото са ги складирали, а след това са стигнали до положение, в което срокът им на годност е изтекъл и трябва да ги унищожат.“

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Недков: Националната ни сигурност не зависи от нас

„Голям проблем ще видят евангелистите на това променливо време, защото парадоксите са достатъчно големи. Безспорно е, че архитектите на всичко това се употребяват в игра, която самите те не знаят от първата до последната буква какво се цели, защото времето е геополитическо. Сюжетът 2022 се състои от две думи – […]