Сирия позволи на руските самолети да летят над нейното небе

NetNews

Сирия разреши на руски пътнически самолети да летят в нейното небе. Това каза пред РИА Новости ръководителят на Сирийската гражданска авиационна служба (SAR) Басем Мансур.

Според него Федералната агенция за въздушен транспорт е подала молба до сирийските власти за разрешение руски самолети да пресичат въздушното ѝ пространство и местното правителство веднага го е издало. „Сирия поиска от Русия да ѝ предостави разписание на полетите, за да ѝ осигури въздушни коридори, но засега чакаме отговор от руска страна“, обясни Мансур.

Освен това ръководителят на сирийската авиационна служба подчерта, че страната е в състояние да осигури безопасното преминаване на руски самолети през своето въздушно пространство. Събеседникът на агенцията отбеляза още, че в момента самолети на кипърските, ливанските, йорданските и иракските авиокомпании летят през Сирия до Йордания и Ливан.

По-рано през декември няколко руски авиокомпании, летящи до Египет, включително NordWind, Ikar и iFly, се обърнаха към Федералната агенция за въздушен транспорт с искане за премахване на забраната за полети през Сирия, която е в сила от почти 10 години. Проблеми с изграждането на маршрути възникнаха, след като Йордания, Турция, Саудитска Арабия, Еритрея и Йемен всъщност блокираха въздушния коридор за лайнери с двойна регистрация.

Източник: РИА Новости

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Пхенян свика ключова партийна среща

Тази седмица започна ключова среща на Работническата партия на Северна Корея, на която присъства лидерът Ким Чен Ун, съобщи Йонхап, цитирайки държавните медии на Пхенян. Предишния ден Ким председателстваше шестото разширено пленарно заседание на осмия Централен комитет на партията. Бяха обсъдени задачите за 2023 г. на фона на „непредсказуемите трудности, […]