Столтенберг: Разширяването на НАТО разпространява демокрацията в Европа

NetNews

Разширяването на НАТО води до разпространение на свободата и демокрацията в цяла Европа, затова процесът е жизненоважен и трябва да продължи. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след извънредната онлайн среща на външните министри от алианса.

Той подчерта, че вратите на НАТО трябва да останат отворени не само за Украйна и Грузия, но и за Финландия и Швеция, ако тези страни вземат решение да встъпят в организацията.

Още по темата

7 яну 2022 07:10

19

„Разширяването на НАТО и ЕС помогна реално през последните десетилетия в Европа да се разпространят и укрепнат свободата и демокрацията, затова този процес е жизненоважен“, смята Столтенберг. Той подчерта, че НАТО неведнъж през последните години е показвала, че „нашите врати остават отворени“.

„Продължаваме да се придържаме към решенията на срещата на върха в Букурещ по отношение на Украйна и Грузия и ги подкрепяме по пътя на евроатлантическата интеграция в техните реформи. Реформите са важен елемент, тъй като те са начин за постигане на стандартите на НАТО, но също така правят обществата на Украйна и Грузия по-силни“, подчерта генералният секретар, цитиран от БГНЕС.

По време на видеоконференцията външните министри на държавите от НАТО обсъдиха съгласуваната позиция в отговор на руските инициативи за европейска сигурност, която ще бъде обсъдена в Брюксел на 12-13 януари на първата от 2,5 години среща на Съвета НАТО-Русия.

„Продължава да съществува реален риск от ново руско нахлуване в Украйна“, заяви генералният секретар на НАТО. Той подчерта, че САЩ няма да вземат решения за европейската сигурност без Европа на масата.

„Рискът от конфликт е реален. Агресивните действия на Русия сериозно подкопават реда на сигурност в Европа“, заяви Столтенберг след заседанието.

Едно от исканията на Русия към НАТО е отказът на алианса да предприеме действия за привличане на Украйна и Грузия към НАТО и денонсирането на политическото изявление на срещата на върха на НАТО в Букурещ от април 2008 г., че и двете страни в бъдеще ще могат да станат членове на алианса.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Как Северна Корея изкарва парите, с които оцелява?

Само на три часа път от столицата Пхенян се намира най-изолираният ски курорт в света – Masik Pass. Той има 11 писти, 4 лифта и магазин за наемане на екипировка. Луксозният хотел в него има 120 стаи, басейн, сауна, бар и караоке. Снегомобилите са внесени от Китай, а седалковите лифтове […]