ТМТ/ПТГ „Иван Райнов” – Ямбол в новото хилядолетие

NetNews

Поредната публикация от рубриката, посветена на историята на ямболската техническа гимназия и нейният 75-годишен юбилей, е отделена за най-новото време. Това е динамичен период, в който училището успява да посрещне и преодолее успешно предизвикателствата и честите промени в образователната система и обществото.

В края на века част от професионалните училища в страната са закрити. Този процес не подминава и Ямбол. С ре­ше­ние на Министерство на народната просвета, от 1997 г. СПТУ по “Ма­ши­нос­т­ро­е­не“ пре­ми­на­ва към ТМТ. През учеб­на­та 1997-98 г. се раз­к­ри­ват и спе­ци­ал­нос­ти­те: “Хла­дил­ни­ци и хла­дил­ни ин­с­та­ла­ции“.  През учеб­на­та 2000-2001 г. в ре­зул­тат на ико­но­ми­чес­ки­те про­ме­ни и нуж­да­та на ре­ги­о­на от кад­ри, в ТМТ след VIII клас се раз­к­ри­ва  па­ра­лел­ка “Га­зос­наб­дя­ва­не“. Мно­го ско­ро тя се превръща в ед­на от хи­то­ви­те спе­ци­ал­нос­ти в учи­ли­ще­то, за­ра­ди доб­ра­та ре­а­ли­за­ция, ко­я­то пред­ла­га след за­вър­ш­ва­не кур­са на обу­че­ние.

В следващите години специалностите продължават да се развиват и обогатяват с нови. Наред с традиционните двигатели с вътрешно горене и електротехника, навлизат информационните технологии – системно програмиране, компютърна техника и др, а механотехниката се превръща в мехатроника.

Не е забравена и паметта на патрона на училището – дарителят Иван Райнов. На 27 април 2001 г. по по­вод 50 г. от пре­мес­т­ва­не­то на ТМТ в сгра­да­та, стро­е­на от него и по по­вод 65 г. от да­ре­нието му, е из­гот­вен ба­ре­леф на Иван Рай­нов. Той е направен от уче­ни­кът от IV курс Ди­ми­тър Ди­мит­ров от спе­ци­ал­ност „Тех­ник-тех­но­лог на ху­до­жес­т­ве­ни из­де­лия от ме­тал“,  с по­мощ­та на ба­ща му Ге­ор­ги Ди­мит­ров. Паметният знак е пос­та­вен от дяс­но на вхо­да на тех­ни­ку­ма, където е и до днес.

Със Заповед N РД-09-332 от 7 април 2003 г. на министъра на образованието и науката, Техникумът по механотехника е преобразуван в Професионална техническа гимназия „Иван Райнов“ – Ямбол. Вече почти 20 години училището е познато в града под това име. А през 2022 г., по повод 75-тата годишнина, учебното заведение е предложено за удостояване с наградата на Ямбол – за значителен принос в развитието на града и по повод юбилея му.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Може ли Путин да започне война на 9 май?

Би Би Си, Франк Гарднър: Русия казва, че е глупост, че ще обяви тотална война на Украйна през следващите дни. Досега Москва отричаше, че е във война, а вместо това определяше инвазията си в Украйна като „специална военна операция“. Но западни служители спекулират, че президентът Владимир Путин може да използва […]