Тръмп с тежка констатация за Джо Байдън

NetNews

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е убеден, че изявленията за възможността за използване на 14-та поправка на конституцията на САЩ, за да му попречат да участва в избори, не са нищо повече от „пореден трик“ на неговите политически опоненти.

„Почти всички експерти в областта изразиха мнение, че 14-та поправка няма правно основание и няма връзка с предстоящите избори през 2024 г. Това е просто още един „трик“, използван от радикалната левица комунисти, марксисти и фашисти, за да откраднат отново избори, пише той на страницата си Truth Social.

Според бившия американски лидер основният му политически опонент – президентът на САЩ Джо Байдън – „не е в състояние да постигне победа на честни и свободни избори“.

Преди ден американският сенатор Тим Кейн (D-Virginia) изрази мнение, че евентуалното участие на Тръмп в щурма на Капитолия през януари 2021 г. може да се квалифицира като опит за предотвратяване на мирния преход на властта в страната, което дава “ силен аргумент“ за прилагане на 14-та поправка на конституцията на Съединените щати и отстраняване на бившия президент от участие в президентските избори. Според него целта на щурма на Капитолия е била „възпрепятстване на мирния преход на властта“ и това „е силен аргумент“, за да се забрани Тръмп да бъде избран на най-високата държавна длъжност.

През декември 2022 г. 41 конгресмени от Демократическата партия внесоха в Камарата на представителите на САЩ законопроект, който ще забрани на Тръмп да заема каквато и да е длъжност в правителството на САЩ, както и да бъде избиран за държавен глава в съответствие с 14-та поправка на конституцията на САЩ. Съгласно раздел 3 от 14-та поправка никое лице не може да заема каквато и да е длъжност в служба на Съединените щати или на който и да е щат, ако, полагайки клетва, „впоследствие е участвало в бунт или бунт срещу Съединените щати, или е оказало помощ или помощ на своите врагове.“ Тази промяна в основния закон беше направена след гражданската война от 1861-1865 г., за да се ограничат правата на политиците, участвали във въоръжената конфронтация на страната на робските държави от Юга.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Съдът решава днес дали Васил Божков ще излезе от ареста с по-лека мярка за неотклонение

Очаква се да стане ясно дали бизнесменът Васил Божков ще остане в ареста. Днес Софийският апелативен съд ще вземе окончателно решение, припомни bTV. След като се завърна в България, той беше задържан, а съдът го остави за постоянно в ареста. След края на заседанието, защитата на бизнесмена съобщи, че ще […]