Косово: Вярваме, че бъдещето ни е в ЕС

NetNews

Министър-председателят на Косово, Албин Курти, разговаря чрез видеовръзка с депутати от Европейския парламент за членството на Косово в Европейския съюз по покана на евродепутата, Лукас Мандъл, съобщи КосоваПрес.

Курти се обърна към евродепутатите в рамките на дискусия, посветена на кандидатурата на Косово за членство в ЕС, организирана от евродепутата Мандъл снощи.

Премиерът подчерта, че на първо място решението за кандидатстване за членство в ЕС отговаря на призива и стремежите на гражданите на Република Косово, които, по думите на Курти, дълбоко вярват, че бъдещето им е в ЕС.

На второ място Курти посочи, че кандидатстването цели да осъществи обещанието на ЕС за ускорен процес по присъединяване отпреди почти 20 години по време на срещата на върха в Солун, както и от последната такава среща в Тирана (срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе на 6 декември – бел. ред.), предаде БТА.

„На трето място е вярата, че това е подходящият момент (за подаване на кандидатура за членство в ЕС), като се вземе предвид фактът, че Косово е най-демократичната страна в региона“, подчерта Курти. Той допълни, че Косово е последната страна от Западните Балкани, която подава кандидатура за членство в ЕС.

Косовският премиер благодари за поканата и предоставената възможност на Лукас Мандъл, както и на ЕП за постоянната подкрепа за Косово в случаи като този с визовата либерализация и членството в международни организации, включително Съвета на Европа, пише КосоваПрес.

На дискусията присъстваха и председателят на парламентарната комисия на Косово за външната политика и депутат в косовския парламент Хаки Абази, докладчикът за Косово в Европейския парламент Виола фон Крамон и др.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Превозвачи поискаха: България и Румъния да премахнат граничния контрол помежду си

Камара на автомобилните превозвачи в България подкрепя позицията на Националния съюз на автомобилните превозвачи в Румъния (UNTRR) – щом двете страни бяха блокирани по пътя си към Шенген, правителствата им да започнат активна работа за премахване на граничния контрол между тях. Това се казва в декларация на браншовата организация. И […]