Турция се е отказала от военна операция заради Русия

NetNews

Русия не одобрява провеждането на турска военна операция в един от регионите на Сирия, пише в. „Хюриет“, цитиран от БТА. По информация на изданието става въпрос за района около град Айн Иса в провинция Ракка. През този регион преминава стратегически важният път М4, свързващ районите Хасака, Ракка и Дейр ез Зур. Във връзка с това Русия е негативно настроена към провеждането на операция в района.

Според информация на изданието след разговори с Москва Анкара е прекратила подготовката на операцията в този регион. „Хюриет“ отбелязва, че трансграничната операция на Турция в Сирия може да започне тази седмица. Продължава прехвърлянето на турски военни към границата със Сирия. Като се има предвид опитът от предишни трансгранични операции е възможно новата офанзива да започне през уикенда.

Турският в. „Сьозджу“ писа тази сутрин, че се очаква турските представители да опитат да убедят руските си колеги в необходимостта от предприемането на новата военна операция в Сирия. Турски вестници писаха, че забавянето на началото на новата военна операция на турската армия в Северна Сирия може да е свързана със стремежа на Анкара да отстрани разногласията с Русия и САЩ, които пък се опасяват, че плановете на Турция за реализирането на офанзивата може да доведат до влошаване на ситуацията в региона и да се създаде допълнителна ескалация на напрежението. Ердоган лично съобщи за плановете за петата военна операция в Сирия, но тя досега не е започнала. Междувременно Анкара предприе много активен дипломатически трафик, посочва „Сьозджу“.

Изданието отбелязва, че „крайните цели на предишните операции не са били постигнати заради възражения на САЩ и Русия. Изглежда преди началото на новата операция Ердоган иска да убеди САЩ и Русия, че тя е необходима, пише „Сьозджу“. Според изданието, ако Вашингтон и Москва не одобрят началото на новата операция, Турция под различни предлози може да отложи началото ѝ.

Междувременно турският министър на отбраната Хулуси Акар обяви вчера, че новата турска трансгранична операция в Северна Сирия ще започне в нужното време и на нужното място. Турският президент Ердоган съобщи миналия месец, че Турция ще започне скоро новата военна операция в Северна Сирия, за да се противопостави на терористичните заплахи, които по думите му произтичат от южната граница на страната. Той добави, че целта е да бъдат възобновени усилията за изграждане на 30-километрова зона за сигурност по границата между Турция и Сирия. От 2016 г. досега Турция е извършила няколко големи военни операции в Северна Сирия. Офанзивите са били насочени главно срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН).

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Автомобил се вряза в тълпа в Берлин, най-малко 30 човека са ранени

Най-малко 30 души са ранени, след като автомобил се вряза днес в тълпа в Берлин, заяви пожарната служба на германската столица, цитирана от Ройтерс. По информация на в. „Билд“ един човек е загинал. Пожарната служба не съобщи за жертви. Полицията заяви в Туитър, че е задържала мъж, за когото се […]