Удължават срока за паспортизиране на сградите

NetNews

Срокът за изготвяне на техническите паспорти на сградите се удължава с 2 години – до края на 2024 г. Това предвижда проект за изменение в наредбата на Министерството на регионалното развитие (МРРБ), предложен за обществено обсъждане до края на май. Крайният срок за изготвяне на техническите паспорти на старите, строени преди повече от 15 години сгради, вече е отлаган няколко пъти през годините.

Според експерти до 2022 г. е невъзможно да се изготвят всички паспорти, а гражданите недоволстват от посочените цени.

Според данните в кадастралната карта и кадастралните регистри са регистрирани общо над 2 млн. и 750 хиляди нови и съществуващи сгради. Копия на техническите им паспорти са предоставени едва за 0,39 на сто от тях.

Приетата дългосрочна национална стратегия за подпомагане обновяването на сградния фонд предвижда до 2050 година да бъдат обновени 60% от жилищния фонд и близо 17% от нежилищния.

Мерките за енергийна ефективност и енергоспестяване трябва да бъдат съчетани по подходящ начин с техническите мерки за устойчивост на конструкцията, безопасност в случай на пожар, хигиена, здраве и околна среда, както и достъпност. В този процес техническата паспортизация на сградите ще има съществена роля за устойчивото развитие на сградния сектор, се мотивират от ведомството.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Николай Василев твърдо против актуализация на бюджета

Добре е държавата и обществото да се научат да живеят без актуализация на бюджета, защото така има едно спокойствие и приемственост. Така беше в един период от 12 години – от 1997 г. до 2009 г. След това имаше редица актуализации на бюджета. В момента не се е случило нищо […]