Учени на бъдещето: Избраха най-добрите български ученици по астрофизика

NetNews

Избраха най-добрите български ученици по астрофизика, а те ще представят страната ни на Международната олимпиада през август в Полша.

За Лора Лукманова и Баян Гечев физиката и астрономията е не просто любимият предмет в училище, а науката, в която всеки ден откриват безброй нови неща.

„Още от малка чета енциклопедии за Космоса и всякакви други науки. Обичам да гледам по-надалеч и по-нависоко. Ако някой ме попита какво от природата най-много обичам, ще кажа облаци и звезди. Всичко е в небето“, каза ученичката в СМГ „Паисий Хилендарски“ – Лора Лукманова.

„Като наука е интересна, понеже е на границата на човешкото знание и човек научава нови неща. По този начин разбира в какъв свят живее. Когато се раждаме, ние се появяваме на този свят, но реално не го познаваме, затова е важно да разберем какъв е той“, коментира ученикът от СМГ „Паисий Хилендарски“ – Баян Гечев.

И двамата харесват задачите, в които има експериментална и наблюдателна работа за различните процеси в заобикалящия ни свят.

„Преди по-големи състезания – решавам всеки ден. Готиното не е толкова самата състезателна част, колкото това, че отиваш някъде и се запознаваш с други хора от цял свят“, категоричен е Гечев.

Техни ръководители са Захари Дончев от Института по астрономия към БАН и учителят по физика Никола Каравасилев.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Швейцарците гласуваха в подкрепа на опазването на климата и по-високите корпоративни данъци

Швейцарците подкрепиха новия закон за опазване на климата, както и повишаването на корпоративните данъци, сочат прогнозните резултати от днешния референдум, предаде ДПА, цитирана от БТА. Според прогнозите на института за социологически проучвания „Ге Еф Ес Берн“ при получаването на първите резултати 58% от швейцарците са казали „Да“ на Закона за […]