Хиновски: От основно значение е какви експерти и политици ще правят реформата в енергийния сектор

NetNews

„България би трябвало да успее да направи адекватна реформа в енергийния сектор. Дали ще е с големи, или с по-малки щети – това зависи от стратегията и качеството на експертите и политиците, които ще се занимават с нея. Необходимите условия, за да завършат с успех преговорите с Европейската комисия относно предоговаряне на енергийните клаузи в Плана за устойчивост, са свързани с възлагане на задълбочен макроикономически и системно-енергиен анализ. Трябва усилено да планираме прехода“.

Това каза пред БНР енергийният експерт Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум.

По думите му до 6-8 месеца трябва да се направят задълбочени анализи и да се намерят точните хора, на които да се възложи този анализ.

„Трябва да изпратим не йес политици, а хора, които с аргументи да докажат, отчитайки потенциалната криза и в регионите, тъй като въглищните централи са стожер на регионалната енергетика“, допълни той в предаването „12+3“.

Енергийният експерт съобщи подробности за предстояща конференция, посветена на състоянието и готовността на малките модулни реактори за пазара в Югоизточна Европа.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

10 известни личности, починали от алкохолизъм (СНИМКИ)

Когато става дума за публични битки със зависимостта, злоупотребата с алкохол често остава настрана. Злоупотребата с наркотици се възприема като по-сериозна, а проблемите с пиенето често се оставят на заден план. Въпреки това, прекаляването с алкохол, особено за продължителен период от време, може да бъде изключително вредно за нашето здраве […]