Хора на Котараците и Пеевски продължават да вилнеят в Екологията?

NetNews

В МОСВ, под носа на министъра, окопали се калинки от предишния провален модел на управление, „характерен с лоши практики и съмнения за сериозни корупционни схеми“, продължават да служат на частни корпоративни интереси. За това алармират източници на ФАКТИ от структурите на Министерството на околната среда и водите.

Най-фрапиращото е случващото се в Изпълнителната агенция по околна среда, смятат те.

Както вече писахме, съветничката на министър Личев Ваня Григорова, бивш изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по околна среда в кабинета на „Борисов 1“ и „Борисов 2“, е неофициалният изпълнителен директор там и в момента. По информация на наши източници Григорова всеки ден е в Агенцията, където нарежда на настоящата изпълнителна директорка Росица Карамфилова какво и как да подписва.

А знае ли министър Личев, че Росица Карамфилова е заемала длъжността началник на отдел „Международни програми и проекти“ в МОСВ преди да бъде назначена от Ревизоро на длъжността изпълнителен директор в ИАОС е друг важен въпрос?

Източници от МОСВ съобщават, че като ръководител на „Международни програми и проекти“ Росица Карамфилова обслужвала интересите на кръга „Пеевски“, който е свързан с крупни проекти в областта на екологията. Източниците смятат, че в настоящата си длъжност Карамфилова продължава да обслужва интереси на определени личности, приближение и облагодетелствани от стария модел, които се облизват като котараци, чакайки новите схеми и усвоявания.

Недоумение в нашите източници буди още въпросът защо Министърът и служебното правителство не предприемат своевременни действия за ограничаване и пресичане на възможностите за тежки корупционни схеми и практики, наследени от миналото правителство, което е в разрез с принципите „прозрачност, почтеност и професионализъм“, прокламирани лично от президента Румен Радев? Пример за такъв казус е случаят с изпълнителния директор на изпълнителната агенция по околна среда Росица Карамфилова.

В Изпълнителната агенция по околна среда негодуват и срещу новото назначение на Росалина Инджиева като заместник-изпълнителен директор на Агенцията. Инджиева е бивш секретар на Ваня Григорова, по времето на Григорова като изпълнителен директор на Агенцията по Борисово време, бързо издигнала се в йерархията като директор дирекция Дирекция „Информационно обслужване и технологии, международно сътрудничество и връзки с обществеността“. Една от най-важните дейности на ИАОС е създаването и поддържането на специализирани бази данни, карти, регистри и информационна система за водите на национално ниво, което прави Дирекция „Информационно обслужване и технологии, международно сътрудничество и връзки с обществеността“ една от най-важните дирекции в Агенцията.

Oт нашите източници научихме, че Инджиева доброволно е напуснала Агенцията поради установени нарушения, свързани с обществени поръчки в областта на информационното управление в дирекцията, ръководена от нея и предполагаеми връзки с определени фирми изпълнители, близки до Пеевски и Котараците, които връзки в момента се разследват. Всъщност напускането ѝ се осъществило по взаимно съгласие с обезщетение в размер на шест брутни работни заплати. Какво налага скоропостижното ѝ връщане в Изпълнителната агенция по околна среда от кабинет, който заявява, че ще „разгражда модела“ на предишното непрозрачно, непрофесионално и подозирано в непочтеност управление, остава мистерия.

Казусът с въпросните обществени поръчки се отнася до пет броя обществени поръчки за обновяване на софтуера и надграждане на информационни масиви към съществуващата Информационната система за мониторинг на биологично разнообразие (НСМСБР). По своя характер обществените поръчки били подобни, но вместо да бъдат обявени като една, Изпълнителната агенция по околна среда в лицето на тогавашния изпълнителен директор Ваня Григорова и настояща съветничка е обявила пет поръчки – всяка на стойност от 69 990 лева или общо 350 хиляди лева без ДДС. Целта към онзи момент вероятно била да се избегне Закона за обществените поръчки и поръчките по-лесно да бъдат спечелени от определени фирми изпълнители „на наши хора“.

Дали порочните практики на стария модел на ГЕРБ-Пеевски са пресечени или се завръщат с пълна сила от бивши хора, служили вярно на модела?

Tук възниква и въпросът дали това не е пример за продължаване на модела на ГЕРБ с цел окопаване в новата власт, подриването ѝ или пък просто пример за некомпетентност и непрофесионализъм?

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

„Изправи се! Мутри вън! – Ямбол формулираха основните си приоритети

Водачът на „Изправи се! Мутри вън! – Ямбол Станчо Ставрев формулира основните приоритети, на които залагат кандидатите за народни представители на коалицията в областта. "Те са конкретни и ясни и ориентирани към потребностите на гражданите така, както ги виждаме и предлагаме ние", коментира Ставрев.