Държава от НАТО взе решение да подкрепя Украйна до 2028 г.

NetNews

Исландският парламент вчера взе решение за дългосрочна подкрепа за Украйна в периода от 2024 г. до 2028 г., съобщи днес исландското министерство на външните работи, цитирано от Укринформ, предаде БТА.

„Силната подкрепа за Украйна е основният въпрос за сигурността, пред който са изправени Исландия и Европа. Международната правна система, на която се основават нашата сигурност и нашият стандарт на живот, е застрашена от жестоката руска инвазия на Украйна“, каза исландската външна министърка Тордис Гилфадотир.

Във фокуса на решението са независимостта, пълновластността, границите, сигурността на цивилното население, хуманитарната помощ и възстановителните работи в Украйна. „С решението и съответната ангажираност в бюджетния план полагаме здрави основи на целенасочената ни подкрепа за Украйна“, заяви Гилфадотир.

На 26 март правителството на Исландияобяви , че ще прехвърли почти 2 милиона евро към чешката инициатива за закупуване на бойни снаряди извън ЕС, припомня Укринформ.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

ЦСКА ще има нови собственици. Семейство Ганчеви се оттегля от клуба

Бизнесменът Гриша Ганчев и синът му Данаил Ганчев се оттеглят от управлението на футболния клуб ЦСКА. Новината беше съобщена от клуба във вторник. Семейство Ганчеви ще прехвърли безвъзмездно акциите си на фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“. През февруари 2023 г. въпросната фонадация получи близо 40% от […]