Хъчисън: Ако САЩ изоставят Украйна, сблъсъкът с Русия става „много вероятен“

NetNews

Кей Бейли Хъчисън, която представляваше Вашингтон в НАТО в продължение на четири години, предупреди вчера, че сблъсъкът между САЩ и Русия става много по-вероятен, ако Съединените щати изоставят Украйна, а руските войски продължат на запад, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Ако те влязат в страна от НАТО, тогава сме във война“, заяви трикратният републикански сенатор от Тексас.

Съпротивата срещу изпращането на оръжия на Украйна се засилва сред републиканците. Някои от претендентите за мястото на Кевин Маккарти като председател на Камарата на представителите обещаха да намалят помощта, както и някои кандидати за президентския пост.

Хъчисън и държавният секретар Антъни Блинкън, който се появи в нейната алма матер – Тексаския университет, подчертаха, че е наложително да се помогне на Украйна.

„Едно от нещата, в които според нас президентът Путин вярва, е, че може да издържи по-дълго от нас. Че може да издържи по-дълго от украинците. Че той може да издържи по-дълго от подкрепата, която Украйна получава. И е много важно да го разубедим в тези му представи“, подчерта Блинкен в Остин по време на 50-минутния им разговор.

Най-високопоставеният дипломат на страната похвали бившата сенаторка за „забележителната ѝ служба като наш представител в НАТО в бурно време“.

„Още от първия ден инструкцията, която получих от президента Байдън, беше да активизирам, да подновя и да подмладя всички наши съюзи и партньорства като НАТО“, каза той, намеквайки за пренебрежителното отношение на предшественика си Доналд Тръмп към Алианса.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Анкара може да проведе нова операция срещу ПКК в Северен Ирак

„Искам преди всичко да се знае, че всички съоръжения и дейности на ПКК, СЗН/ПДС в Сирия и Ирак, ще продължат да бъдат легитимни цели на нашата борба срещу терора, както са били до днес. Нашата борба срещу тероризма ще продължи с решителност и постоянство, докато не остане нито един терорист […]