Четирима са арестувани за нападение срещу защитниците на „Съветската армия“

NetNews

Четирима души са били арестувани заради среднощно нападение срещу палатковия лагер пред Паметника на Съветската армия, съобщи БНР. Сигнал до полицията е бил подаден малко преди полунощ срещу петък. На място са били изпратени екипи на СДВР, които са установили щети по паметника. Твърди, че са нападателите са част от футболни агитки. Засега официална информация от МВР няма.

Палатковият лагер бе издигнат преди няколко дни по иницатива на Мая Манолова. Тя твърди, че действията ѝ са в отговор на намеренията на управляващите да преместят монумента. Решение за премахването му е взето от общинския съвет в София още през 90-те години, но не е изпълнено.

Манолова бе пред паметника в четвъртък вечер. Тя заяви, че плочи от монумента са били разбити с чук, а една жена е била напръскана със спрей. Манолова каза, че нападението било извършено от шпиц-команди.

Шпиц-командите, предизвикани и повикани от Йорданка Фандъкова и Трайчо Трайков, и целокупната десница в София, нападнаха паметника и палатките и безчинстваха до преди малко„, заяви тя.

Според Манолова нападателите са били 40-50 души. Тя твърди, че една палатка е била запалена, а плоча на монумента – счупена.

На паметника се появи и бившият вътрешен министър Румен Петков, също виден противник на преместването на паметника. Той заяви, че съдебната реформа била провалена и единственото, което можели да направят от ГЕРБ и ПП-ДБ било да съборят паметника. Нападателите са били изпратени да изпълнят политическа задача, каза още той.

Преди няколко дни районната администрация в „Средец“, чийто кмет е Трайков, издаде предписание за поставяне на строителна ограда и за демонтиране на опасните елементи от монумента. То е изпратено до областния управител Вяра Тодева, която възложи „спешно изработването на План за безопасност и здраве относно Паметника на Съветската армия„.

Плановете са паметникът да бъде преместен, но се очаква, че процедурата ще е бавна и едва ли ще приключи до края на годината.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кои са фамилия Аниели и защо спасиха Philips

Eднo лeгeндapнo имe oт ХХ вeĸ пoмaгa нa дpyгo дa oцeлee във вoдoвъpтeжa oт cъбития пpeз 20-тe гoдини нa ХХІ вeĸ – тaĸa нaй-ĸpaтĸo мoжe дa ce oпишe cитyaциятa oт нaчaлoтo нa тaзи ceдмицa, в ĸoятo инвecтициoннaтa ĸoмпaния Ехоr NV нa итaлиaнcĸaтa фaмилия Aниeли ĸyпи 15% oт aĸциитe нa Рhіlірѕ […]