Шест нации в Европа са по-имотни от българите

NetNews

България вече не е на първите места по собственост на жилища сред държавите-членки на Европейския съюз. Първенец е Румъния, където 93.1% от населението има собствено жилище. Второто място е за Словакия. В ТОП 3 влиза и Хърватия. България е на седма позиция, а преди нас са Унгария, Литва и Полша. У нас 84.3% от населението разполага със собствено жилище, сочат последните данните на Eurostat.

В другия край на класацията са Германия. Във ФРГ едва 50.4% от хората разполагат със собствен имот. В ТОП 5 влизат още Дания, Австрия, Люксембург и Франция.

Съществува тясна връзка между процента собственост – колкото по-скъп е квадратният метър жилищна площ, токова по-нисък е процентът на собственост.

Поглеждайки данните на европейско ниво – 68% от населението на ЕС живее в собствен дом, а 32% са хората са под наем.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Заетите в градския транспорт поискаха допълнително 37 милиона лева за заплати от бюджета

Федерацията на транспортните синдикати (ФТС) към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) започва протестни действия във връзка с предстоящото приемане на държавния бюджет и недостатъчните средства, предвидени в него, за устойчив ръст на възнагражденията в градския транспорт в страната. Това съобщиха от пресцентъра на КНСБ. Ще бъдат поставени протестни […]