Ще бъдат ли наказани своеволията на МВР?

NetNews

Ако ГЕРБ свалят имунитета на двамата министри, отговорни за своеволията на МВР, това би било една добра стъпка към нормализиране на политическия живот, пише професор Ивайло Дичев.

Чудя се дали записите на садистично насилие над протестиращи могат да възстановят сътрудничеството между протестните партии. Да им припомнят за какво беше всичко – борбата срещу тоталитарната тенденция в партия ГЕРБ, която овладя не само прокуратурата, евросубсидиите и медиите, но и започна да бие, да арестува без причина, да подслушва заради подозрението, че протестиращите граждани готвят държавен преврат, та чак нахлу в президентството.

Чудя се също дали самите гербери, които искат отчаяно да се измъкнат от санитарния кордон, на който са подложени, ще намерят сили да се засрамят – например като свалят имунитета на двамата министри, отговорни за своеволията на МВР. Би било една добра стъпка към нормализиране на политическия живот.

Вината е на по-силния

Агресията става все по-чест спътник на демократичните борби в развития свят. Ако си спомним само, че протестите на жълтите жилетки във Франция завършиха с многобройни процеси срещу полицията за извадени очи заради стрелба с гумени патрони. От другата страна трошаха витрини, палеха коли, дори нахлуха в едно полицейско управление. Пространството на онова, което макар и незаконно, става демократически допустимо, се разширява. Да стреляш по тълпата като Николай II през 1905-а или Дън Сяопин през 1989-а днес трудно можем да приемем, каквито и нарушения на обществения ред да има.

Полицията е несравнимо по-силна и никакви оправдания, че някой ги замерял с домати не оправдават побоя над повалени на земята хора или пък гавраджийските снимки, правени вероятно за отчет пред поръчителите на насилието горе. Толкова отвратително е всичко това, че незабавно се появиха хипотези: това всъщност не били полицаи, а преоблечени мутри, наети да окървавят протеста. Разбира се, от другата страна твърдят, че агресивните протестиращи били провокатори, наети от същата тази полиция, за да компрометират протеста. Може и двете да са истина, надявам се година по-късно най-после да разберем.

Но вина в подобни случаи има по-силният. Ако един баща пребие детето си, защото му е казало нещо обидно, очакваме да сдържи нервите и мускулите си, нали така? Ако полицаите нямат достатъчно газ, водни оръдия, щитове, подготовка и каквото там трябва – нека им ги дадем. Но в кадрите (поредни!), които видяхме, става дума за нещо друго: на воля са пуснати най-низките човешки страсти и то заради липсата на държава, институции, морал. Ще кажете, че пресилвам, но се сетих за лагерите – и там комисията на ЦК през 1962-ра тихомълком констатира, че са извършвани "извращения" на низово ниво. Само че гнусната агресия е била толерирана, разпалвана, насочвана срещу враговете на режима. Дали шест десетилетия по-късно пак ще минем с няколко наказания на низово ниво или ще посочим подбудителите и укривателите на престъплението – ето това е важен тест за зрелостта на демокрацията ни.

МВР трябва да предполага защита и сигурност

Другият момент е видеозаписът. Институциите трябва да са наясно, че обществата ни днес са все по-прозрачни. И ако за побоите със сопи в ловчанския лагер нямаме видео, днес много по-безобидни престъпления като ритане на паднал човек с полицейски ботуш, събуждат вълна от възмущение.

Спомнете си убийството на цивилни от американската армия, пуснато онлайн от Асандж, за което по-рано едва ли някой щеше да научи. Спомнете си нетърпимото за гледане 9-минутно душене на Флойд с коляно от американския полицай. Спомнете си как разкриха отровителите на Навални чрез телефонните мета-данни. Управниците трябва да са наясно, че прозрачността само ще нараства и те ще трябва да започнат много бързо да реагират на подобни случаи. И затова впрочем призовавам ГЕРБ бързичко да се дистанцират от случилото се, вместо да се оправдават, че някой пръскал с нещо полицаите. Ако, разбира се, искат скоро да се върнат на политическата сцена.

Не знам дали по-старите ще си спомнят, че като деца се страхувахме от милиционерите – те сякаш не бяха на улицата, за да помагат, а за да внушават страх. Преходът към демокрация предполага да започнем да виждаме в МВР защита, сигурност. Затова, ако бях на мястото на един редови български полицай днес, бих се дистанцирал с някаква декларация от отвратителното престъпление, бих съдействал всячески да се разкрие истината. За да е ясно, че не всички в тази професия са мутри и садисти, а честни хора, на които можем да разчитаме.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Антоанета Цонева: Борисов и Гешев се държат като азиатски сатрапи

Аз призовах Младен Маринов и Христо Терзийски да излязат и да се извинят на пребитите деца, които ги гледаха днес от балкона в пленарна зала. Всички видяхме техните действия – не помръднаха грам. Това говори за морала, който е останал в ГЕРБ. Не съм ги чула после в кулоарите да […]