Австрия помага на Германия да намали зависимостта от руски газ

NetNews

Правителството на Австрия ще отпусне бюджетни средства на Gas Connect Austria за разширяване на газопровода WAG, свързващ страната с германската газотранспортна система, за да се освободи от зависимостта от доставките на газ от Руската федерация.

„Енергийните доставки на Австрия трябва да станат още по-устойчиви на кризи. Новите газопроводи и разширяването на електрическата мрежа са изключително важни за това. На днешното заседание на Министерския съвет ние приехме пакет от мерки, които ще укрепят тази независимост. Изграждайки газопровода WAG, ще можем да намалим зависимостта си от руския газ. И чрез разширяване на електрическата мрежа ще гарантираме, че всеки, който генерира собствено електричество с помощта на фотоволтаични системи, може също да го захранва в мрежата“, каза федералният канцлер на републиката Карл Нехамер.

Според Нехамер тази стъпка „ще бъде сигнал за Москва“ за желанието на Австрия да се отърве от зависимостта от руския газ. Правителственият ръководител също подчерта, че съществуващата газопреносна инфраструктура може да се използва в бъдеще за транспортиране на зелен водород. Както заяви министърът на финансите на Австрия Магнус Брунер, властите са готови да отделят до 70 милиона евро за тези цели.

40-километровият участък от газопровода ще свързва селищата Оберкапел и Бад Леонфелден във федералната провинция Горна Австрия. Изграждането му значително ще разшири капацитета на WAG, който свързва германската газопреносна система с хъба в Баумгартен в източната част на страната. В момента това хранилище, най-голямото в Австрия, се зарежда основно със синьо гориво от Руската федерация.

Според Министерството на енергетиката на Австрия делът на руския природен газ в енергийния баланс на Австрия е достигнал 98% през декември 2023 г., което е рекорд от началото на специалната военна операция в Украйна. През февруари 2022 г. е 79%.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

ГЕРБ и ПП-ДБ започват преговорите за ротацията в петък

Разговорите за ротацията и правилата за съвместно управление в следващите години между „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ започват в петък и ще продължат и събота и неделя. Това обяви министърът на финансите и съпредседател на ПП Асен Василев. Вече са ясни и преговорните екипи. От страна на […]