“Да не излезе, че съм клекнал“. Борисов обясни защо няма да има кабинет

NetNews

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че е прекратил преговорите за формиране на редовно правителство с ПП-ДБ, включително, за да не се говори, че се е “навел и клекнал“ пред партньорите в сглобката.

“Те (ПП-ДБ) продължиха до последно да настояват за вътрешното министерство, знаеки че аз излизайки от тези преговори с отстъпено вътрешно министерство, енергетика, отбраната и е-управлението, съсипвам ГЕРБ. Говорите ми, че съм клекнал, че съм се навел. Не е така! Не е вярно това! Един път казват „Бойко, помогни ни“, после казват, че съм виновен за всичко“, каза Борисов в сряда.

ГЕРБ обяви курс към предсрочни избори в неделя, а за основна причина бе посочено настояването на ПП-ДБ за смяна на вътрешния министър Калин Стоянов.

Настоящият вътрешен министър в оставка бе назначен първоначално от квотата на ПП-ДБ, но по-късно бе осветен като човек на ГЕРБ и ДПС. По-рано изтече неофициалната информация, че ПП-ДБ са предлагали Калин Стоянов да бъде заменен с Румяна Бъчварова, която е бивш вицепремиер, вътрешен министър и политически съветник на Бойко Борисов. ГЕРБ са отхвърлили предложението. 

„Нашата теза винаги е била една и съща. Петък, събота и неделя можеше да се разберем и да имаме правителство, като в понеделник да го гласуваме. Аз проявих разбиране, че без Асен Василев не може да съществува правителство, сиреч ПП-ДБ няма как да се откажат от него. Първи компромис. Втори компромис – енергетиката. Трети компромис – отбраната. Зачеркнах собственоръчно тези имена. Четвърти компромис – електронното управление…“, изброи Борисов къде е “клекнал“ пред ПП-ДБ.

Той обясни, че висша форма на демокрация е след изборите хората да определят кой и как трябва да управлява. Повечето политическите анализатори твърдят, че предсрочните избори са загуба на време за държавата и икономиката, защото няма да възпроизведат някаква алтернатива на „сглобката“.

„Затова е хубаво да мислим, когато има избори, а не след това. Аз не мога да си изкривя душата и да кажа нещо лошо за Христо Иванов, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Асен Василев, с които 9 месеца сме защитавали едни и същи каузи, едни и същи минитри, политики и всички сме казвали, че сме свършили добри неща, били сме с едни идеи“, каза Борисов.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Историческо споразумение: обещаха убежище на 11 000 души, защото държавата им може да изчезне

В парламента на Австралия бе внесено историческото споразумение между нея и Тувалу, което ще предостави на жители на тихоокеанския остров климатично убежище в случай на климатична заплаха за страната им, предаде Франс прес. Така работата по прилагане на договора преодоля още един етап, съобщи БТА. Споразумението предвижда на 11 000-те […]