Димитър Гърдев: Новите оръжейни богаташи отмъкнаха парите от продаденото ни бойни машини

NetNews

20 години България в НАТО – изключителен и голям успях за държавата ни, защото НАТО е единственият военен съюз на планетата. Това е реализиран геополитически успех.

Това коментира пред „Фокус“ Димитър Гърдев, дипломат и бивш председател на Комисията за външна политика.

„Тогава България се надяваше, че ще има малка, компактна, но много добре въоръжена и на много високо ниво армия, защото за бойните възможности на една армия не се съди по числения състав“, отбеляза Гърдев.

По думите му през годините числеността на армията рязко бе намалена:

„От 90 хил. сме около 25-30 хил. България стартира този процес на конвергенция с огромна армия, най-голямата на Балканите, с изключително големи възможности – с около 300 бойни самолета, с 34 ударни самолета, с над 2 500 танка. Всички тези неща бяха освободени с идеята парите да послужат за модернизация. Всички се продадоха, включително и машини, които бяха на около 4-5 години – МиГ-23. И моят въпрос е – къде са парите, защото армията е същата, бойните възможности са същите. Сега в момента чакаме нови самолети, нови машини за сухопътните войски. Къде са обаче парите от тези 20 години – отидоха директно в частни ръце и бяха изнесени от новите оръжейни богаташи. Тези въпроси трябва да бъдат задани. Вина имат абсолютно всички правителства до сега“, категоричен бе Димитър Гърдев.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Гутериш: Няма да преживеем продължение на "Опенхаймер"

„Човечеството няма да преживее продължение на „Опенхаймер“, предупреди вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес и БТА. С изказването си, в което спомена за филма „Опенхаймер“, който спечели седем награди „Оскар“ и „показа нагледно реалността на ядрения апокалипсис“, Гутериш се опита да привлече вниманието към риска […]