Джо Байдън предлага увеличаване до 25% на митата върху вноса на китайската стомана

NetNews

Според информацията на Ройтерс, днес се очаква президентът на САЩ, Джо Байдън, да предложи увеличаване до 25% на митата върху вноса на китайски метални продукти. Тази инициатива е част от стратегия в подкрепа на стоманодобивната промишленост в щата Пенсилвания. Такова предложение се свързва с потенциален риск от недоволство от страна на Пекин, предаде News.bg.

Предложението ще бъде съобщено по време на посещение на централата на профсъюза на United Steelworkers в Питсбърг, Пенсилвания, които поискаха налагане на мерките.

Към момента целевите продукти са изправени пред облагане до 7.5%, съгласно политика от управлението на Доналд Тръмп според раздел 301 от търговския закон на САЩ.

Всички нови налози върху търговията със стоманата и алуминий подлежат на одобрението на търговския представител към правителството Катрин Тай, след като приключи прегледа на настоящите мита.

Китай е бил седмият по големина износител на стомана за САЩ през 2023 г. с доставки от 598 000 нетни тона, по данни на Американския институт за желязо и стомана (AISI). Канада остава най-големият износител за САЩ с 6.9 милиона тона, следвана от Мексико с 4.2 милиона тона.

В сравнение вътрешните производители на стомана са доставили 89.3 милиона нетни тона стомана през 2023 г.

Джо Байдън е донесъл нова победа за синдиката миналия месец, когато е заел позиция срещу оферта от 14.9 милиарда долара от японската компания Nippon Steel за закупуване на компанията U.S. Steel Corp.

През 2022 г. САЩ постигна споразумение с Япония за падане на митата върху вноса на японска стомана, като така се премахна таксата в размер на 25%.

Reuters посочват още, че правителството на САЩ оказва натиск върху Мексико да забрани на Китай да продава своите метални продукти непряко през граничната страна със САЩ. Започнало е и разследване на китайските търговски практики в корабостроенето, морския и логистичния сектор, което може да доведе до допълнителни промени.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Още едно обединение в лявото политическо пространство ще се яви на изборите

Шест политически партии и три граждански организации се споразумяха за общо явяване на предстоящите европейски и парламентарни избори в коалиционен формат „ЛЕВИЦАТА!“. Представителите на формациите споделиха общото си разбиране за необходимостта от обединение на левите сили в България, като път за дълбока и принципна промяна в управлението на държавата. Партиите […]