Иван Таков: Каквото и да правят инструментите на политическата конюнктура, няма как да премахнат Русия от историята ни

NetNews

Каквото и да правят инструментите на политическата конюнктура у нас днес, няма как да премахнат Русия от българската история. Това каза председателят на БСП – София Иван Таков по повод националния празник 3 март. Представители на ръководството на БСП – София, районни председатели, членове и симпатизанти се включиха в шествието по повод 146 години от Освобождението на България, организирано от Българския антифашистки съюз и Координационен съвет „България-Русия“. Те поднесоха венци и цветя на Паметника на българския опълченец и на паметника на Цар Освободител, съобщават от пресцентъра на БСП-София.

„Трети март 1878 г. – възкресението на един народ. Българският народ, който 500 години се бори за своята политическа и духовна свобода. Народ, пазил и съхранявал християнската вяра и национално самосъзнание. Народ, поддържал огнищата на духа с кръвта и саможертвата на чедата си, каза Иван Таков в обръщението си за Трети март. Народ, вече свободен, благодарение на руския цар-освободител Александър II, на хилядите български опълченци, на руските, украински, белоруски, румънски, фински и други чуждестранни воини, пожертвали живота си за Освобождението на България“.

Иван Таков отбеляза, че саможертвата на опълченците на Шипка изглежда непостижима днес. „Идеализмът им изглежда непонятен, добави той. Вярата им в идеала, обичта към родината, желанието за свобода не са просто пример, те са стълбове, които ни държат изправени и трасират пътя ни напред в бъдещето. Не само на нас, но и на поколенията, които идват след нас. Ние сме призвани да предаваме историята такава, каквато е – от урва на урва и от век на век. А историческите факти са безспорни и известни – България е свободна държава, благодарение на народа ни, запазил духа и вярата си през вековете на робство, на смелостта на възрожденците и опълченците, но и на Русия. Честит празник, българи! Дълбок поклон пред саможертвата на героите, за да я има България днес“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Честваме 146 години от Освобождението от османско иго

България отбелязва националния си празник 3 март и 146-ата годишнина от Освобождението с официални тържества и чествания. Запазената марка на този ден са традиционните тържества на Паметника на свободата на връх Свети Никола, където отново се стекоха хиляди хора. Честванията бяха под патронажа на председателя на Народното събрание Росен Желязков, […]