Китай обяви растеж от 5,3% на БВП за първото тримесечие на годината

NetNews

Китай обяви днес растеж от 5,3% на брутния си вътрешен продукт (БВП) за първото тримесечие на годината – увеличение с много по-бързи темпове от очакваното въпреки кризата при недвижимите имоти и слабото потребление, изострени от икономическата несигурност, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Група експерти, с които е разговаряла АФП, прогнозираха средно увеличение от 4,6%. Пекин си е поставил за цел тази година да постигне „около 5%“ ръст, което е далеч от двуцифрения растеж през последните десетилетия.

Този темп на растеж, на който биха завидели повечето големи икономики, ще е най-ниският за Китай от 1990 г. насам (3,9%), като се изключи периода на коронавирус.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Съдът решава остават ли в ареста Петя Банкова и Стефан Димитров

Софийският апелативен съд ще заседава по мерките на бившия директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова и Стефан Димитров, които са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи, предаде dariknews.bg. Преди дни задържаният за контрабанда Стефан Димитров бе откаран в Окръжна болница „Света Анна“ […]