Нотариуса ходил до Гърция с жената на Пепи Еврото

NetNews

Илиана Кирилова не се яви пред комисията за лобиста в съдебната власт, депутатите обявиха, че това е саботаж. Мартин Божанов-Нотариуса е пътувал до Гърция за един ден заедно с бившата съпруга на Петьо Петров-Пепи Еврото Любена, след което са се върнали отново заедно у нас. Това разкри Бойко Рашков в парламентарната комисия за дейността на разстреляния лобист в съдебната власт.

За връзката на Мартин Божанов с Любена Петрова стана ясно преди месец, припомня сайтът „Скандал“. През 2022 г. тя е купила апартамент от фирма на Нотариуса. Мрежата му е действала заедно с тази на Пепи Еврото, стана ясно още в комисията. Бившият следовател и съдържател на ресторант ”Осемте джуджета” има имоти в Гърция.

Той се разведе с Любена Петрова през същата 2022 г., когато е пътувала с Нотариуса до южната ни съседка. Мартин Божанов беше убит на 31 януари в двора на затворения комплекс, където живее със съпругата си. Тогава от прокуратурата обявиха, че са го разследвали и всеки момент е трябвало да бъде обвинен по дело за организирана престъпна група за имотни измами, пране на пари и заплахи към магистрати. Няколко месеца преди това бившият му партньор Пепи Еврото беше обвинен за незаконни записи на магистрати от районната прокуратура, но градската иззе делото след отстраняването на Иван Гешев и го прекрати. Срещу него там има и друго разследване – за откраднатото злато на бизнесмена Илия Златанов.

За ролята на Нотариуса и Пепи Еврото в съдебната система депутатите щяха да изслушват в четвъртък ръководителя на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, но тя не се яви.

Кирилова пише, че има разрешение от наблюдаващите прокурори за изнасяне на следствени тайни, но пред медии, а не в Народното събрание. Това е странно. Призованите са длъжни да се явят в парламента. Това е саботаж, заяви председателят на комисията Никола Минчев.

Такъв скандал с прокуратурата не помня, отсече депутатът от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков, при когото ГДБОП започна проверката на Нотариуса през 2021 г. Той е и бивш шеф на Националната следствена служба. Следователи в миналото са били Илиана Кирилова и Петьо Петров-Еврото.

Илиана Кирилова и Пепи Еврото са били близки. Той дълго време е бил ръководител на Кирилова, а после беше инсталиран от Сотир Цацаров като шеф на столичната следствена служба. Сега, понеже е много праведен и нищо лошо не е направил, избяга при опит да бъде задържан. Никой не знае къде е, разгневи се Рашков. И попита дали след напускането на следствието през 2015 г.

Пепи Еврото е записвал съдии и прокурори, за да ги постави в зависимост.

Това е разследването срещу него, което започна малко преди отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор. Един от прокурорите по делото – Константин Сулев, беше обвинен заради работата си по него и наскоро го предадоха на съд.

Това е парадокс – обвиняват този, който се е осмелил да разследва Пепи Еврото, при когото Илиана Кирилова като прокурор е ходила в ресторанта му. Това е моралният облик на един високопоставен български прокурор. Не ми е известно да има написан и един обвинителен акт. Можем да си представим защо е поставена на този пост, продължи с коментарите Рашков. И обясни, че нямал намерение да я пита за следствени тайни, а само дали има проблем в прокуратурата.

Бившият вътрешен министър каза пред колегите си, че в софийската градска прокуратура няма случайно разпределение на делата. Докато бил на поста още, всички подобни дела се падали случайно на прокурор Йордан Петров, който прекрати разследването срещу Пепи Еврото, а след това обвини колегата си от районната прокуратура Константин Сулев. Петров и Сулев пък били колеги преди това и работили заедно, а в такива случаи магистратите си давали отвод, за да не ги обвиняват в предубеденост. Освен разследването за Пепи Еврото прокурор Йордан Петров ръководи и това срещу Нотариуса, започнало месеци преди да бъде убит.

Затова Кирилова не се явява в Народното събрание, каза Бойко Рашков и допълни, че тя е назначена за ръководител на градската прокуратура по изключение, а не с конкурс.

Независимият депутат Радостин Василев също се обяви за жертва на кръга около Пепи Еврото. Той е подсъдим за натиск над бивша депутатка от ИТН във времето, когато партията се цепеше през 2022 г.

Прокурор е същият Йордан Петров, а Илиана Кирилова разкриваше какви ще са обвиненията срещу мен. По поръчка на Пепи Еврото и “Осемте джуджета”. Освен Кирилова трябва да изслушаме Емилия Русинова и Борислав Сарафов, които също са били в кръга на Пепи Еврото и са били на отчет при него как решават дела. Никой от този кръг няма да дойде доброволно, каза Радостин Василев. После се скара на председателя Никола Минчев от ПП-ДБ, че са в сглобка с хората, които пазили групите на Петров и Божанов. Тази реплика на Василев ядоса депутатите на ГЕРБ и те напуснаха заседанието на комисията.

С конституционното разделение на властите и решение на Конституционния съд от 2017 г. ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова мотивира отказа си да участва в изслушване в парламентарната комисия за дейността на Мартин Нотариуса.

Правя това и с оглед гарантиране на независимостта на българските магистрати – съдии, прокурори и следователи, както и в защита на върховенството на правото. Действията на прокуратурата подлежат на съдебен контрол, а не и на парламентарен, пише тя до Никола Минчев половин час преди началото на заседанието.

Посочва още, че Софийската градска прокуратура е единствената в страната, която може да разследва депутати, което е потенциален конфликт на интереси, който трябва да бъде избягван и от двете страни – съдебната и законодателната власт.

Освен това формата на изслушване предполагала свободни интерпретации и коментари, които може да имат негативен ефект, да повлияят на текущи разследвания в прокуратурата, но и на съда. Кирилова посочва още, че едно от делата по тези случаи е в съдебна фаза. Има предвид обвинителния акт срещу прокурора Константин Сулев, който е разследвал Пепи Еврото.

Когато без мисъл се изричат тежки думи като “организирана престъпна група”, “мафия”, “корумпирани” от страна на народни представители и други организации, това срива авторитета на всички държавни институции, пише още прокурор Кирилова. Депутатите от комисията обаче не се съобразиха и след прочитането на писмото отново заявиха, че мафиотският кръг в прокуратурата отказва да бъде изслушан.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Няколко участнички останаха без роза в последния епизод на "Ергенът 3"

След един изключително емоционален и драматичен епизод на „Ергенът“ за една от дамите – Валерия, без роза останаха няколко момичета. За тях обаче участието не приключва, а просто Алек прекрати раздаването на розите под предлог, че иска да си изясни цялата картина. „Накрая сме на един изключително противоречив ден. Не […]