Предстоят избори: Регулираният ток остава още година, майната им на европарите

NetNews

Енергийният регулатор ще продължи да определя цените на електроенергията за домакинствата още една година. Снабдителните дружества все така ще купуват тока за бита от „Националната електрическа компания“, а не от борсата, както трябваше да стане от 1 юли 2024 г. Държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ ще запази правото си да продава на гражданите скъпата си енергия, а преходният период за тях да се адаптират ще се намали на едва 6 месеца, в които не е сигурно дали положението няма да е като сегашното.

Това решиха депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН в парламентарната енергийна комисия, които подкрепиха в сряда на свое заседание и трите законопроекта, внесени от тях, за отлагане на либерализацията на електроенергийния пазар на едро в една година. От „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) бяха против с обяснението, че решението се взема с предизборна цел, механизмите за защита на енергийно бедните и идното лято няма да са готови, а в същото време Европейската комисия няма да отпусне втория транш от над 700 млн. евро от Плана за възстановяване и устойчивост, защото едно от изискванията е именно отпадане на регулираните цени. Техните аргументи не бяха приети, а останалите партии нападнаха доскоро управлявалите с ГЕРБ, че не са направили нищо в последните девет месеца за подготовката на промените.

Спешно подготвяне на ценови заявления

Така се отлага механизмът, при който електроснабдителните дружества трябваше да купуват ток за бита от свободния пазар, а правителството да определи базова цена за домакинствата, която ако е по-ниска от борсовата, разликата да се покрива от държавния Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС). Предложението на ГЕРБ-ДПС, БСП и ИТН бе подкрепено не само от техните депутати, но и от електроснабдителните дружества „Електрохолд“, ЕВН и „Енерго-Про“, както и от председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Той обаче обърна внимание, че при въвеждането на нов срок енергийните дружества да внесат ценовите си заявления до края на април 2024 г. комисията трябва да има тримесечен срок за разглеждането и одобрението им и те да влязат в сила от 1 август 2024 г., а не от 1 юли, както е по сегашните наредби, но това не е прецедент.

Представителят на „Електрохолд“ Зорница Генова каза, че дружествата могат да се справят с изключително краткия срок за ценови заявления, макар че реално те ще имат само дни да ги подготвят.

Отлагането се очаква да влезе за одобрение в пленарна зала още утре – в петък, след което енергийната комисия смята да обедини трите законопроекта и да ги внесе за второ четене максимално бързо. Колкото е да се ускори процесът, окончателното приемане и обнародване на промените в Държавен вестник може да стане най-рано идния вторник. Това означава, че електроснабдителните дружества в най-добрия случай ще имат едва седмица да подготвят заявленията си. Депутатите не обърнаха внимание на Иванов, че при това положение трябва регулираните цени да влязат в сила от 1 август.

В отсъствието на енергийното министерство

Поправките бяха приети без на заседанието да присъства енергийният министър или представител на ведомството, който да каже каква е степента на готовност за определяне на досега предвижданата базова цена на тока. В хода на дискусията депутатът на ПП-ДБ Радослав Рибарски коментира опасността при съкращаването на плавния преход към напълно свободните цени на тока от сегашните година и половина на шест месеца да няма компенсации за сметките за ток на домакинствата и да продължават неразбориите с определянето на механизма за плащане на помощи за енергийно бедните. Той обаче бе нападнат от останалите, че ПП-ДБ са забавили изпълнението на тези ангажименти и заради тях се налага отлагането.

Всяка от партиите вносител на еднаквите предложения, определени като преписани и съгласувани от Рибарски, представи своите виждания за отлагането на свободния пазар на тока.

Избори, хаос, неподготвеност

Драгомир Стойнев от БСП обясни, че ако остане сегашното положение, ще настъпи хаос. „Мислеше се само за плана за възстановяване и получаването на парите по него. Не е предвиден плавен преход. Предстоят избори, сегашният кабинет няма капацитет да се справи. Дружествата също са притеснени как ще осигурят финансовия ресурс“, каза социалистът. Според него „в тези времена на политическо безвремие трябва гражданите да са спокойни“.

„Още повече във ФСЕС трябваше да има 1 млрд. лв. (от бюджета – б.ред.), какво се случва, май някой не изпълнява решение на парламента“, каза Стойнев. „Сега положението може да се закърпи за няколко месеца, но не и за година. Социалното министерство не желае да поеме отговорност на енергийно бедните и всичко ни води до това решение – докато няма яснота и всичко не е разработено – да се отложи“, обясни аргументите на БСП той. Според него отлагането няма да е проблеми за ЕК, а и „без това има други мерки (по Плана за възстановяване и устойчивост – ПВУ), които поради некомпетентност на правителството (на ПП-ДБ) не бяха изпълнени.

Делян Добрев от ГЕРБ аргументира предложението на неговата партия и на ДПС с това, че в допълнителната година ще може да се попълни ФСЕС за компенсациите на сметките и да се създаде сигурен и работещ механизъм за компенсациите. Сходни са и мотивите на „Има такъв народ“, представени от Павела Митева.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ обаче не вижда както ще се промени с оставането още година на определянето на квоти за електроцентралите за производство на ток за домакинствата по регулирани от държавата цени.

Полза за държавната ТЕЦ

Това бе позволило на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“, чиито цени са много по-високи от пазарните, да продължи да доставя ток за домакинствата. Предстои обаче да се види дали служебният енергиен министър Владимир Малинов, при влизане в сила на промените, ще издаде заповед за квота за държавната ТЕЦ, без която регулаторът не би я допуснал до защитения сега пазар за бита.

Представителят на ПП-ДБ смята да неоснователни притесненията, че все още не е готов компенсаторният механизъм за покриване на сметките над базовата цена. Той даде за пример как по предложение на Делян Добрев бе разработен такъв за бизнеса при високите цени през 2022 г. и бе приложен, а сега се говори, че не може да се изработи такъв за бита до 1 юли 2024 г. Според него притеснителното е, че отново нищо няма да се случи и догодина ще се чака пак последният момент. По думите му темата се експлоатира предизборно, а в следващата година нищо няма да се промени.

Нехаресваната от политиците либерализация

Това му костваше нападките от Делян Добрев, че неговото правителство е трябвало да договори срок за либерализация на пазара не 2016 г., а 2028 и дори 2030 г. За компенсациите за бизнеса и бита, той коментира, че не е едно и също да се проверяват десетки хиляди фактури на фирми за плащане на разликата и 4.7 млн. сметки на битовите абонати. Рибарски му отвърна, че тези фактури не се проверяват на ръка, а със софтуер и това да се посочва като проблем е несериозно.

Коментирайки отлагането на базовата цена на тока за догодина, Рамадан Аталай от ДПС пък заяви, че неговата партия се е борила да не се определят цените от правителството и ще продължава да е против това. Сега движението искало всичко за свободния пазар да е готово, „за да се скачат хората на Орлов мост и да протестират“, а държавата да ги подготви. Според него парите по ПВУ не са аргумент за отпадането на квотите за ток за регулирания пазар още сега.

Така и приключи дискусията и трите законопроекта бяха одобрени с 15 гласа, а шестимата представители на ПП-ДБ бяха против.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Германия извика руския посланик след ареста на двама души по подозрения в саботаж в полза на Русия

След ареста на двама души с двойно гражданство – германско и руско – по подозрение в подготовка на саботажни действия, включително срещу американски военни обекти, с цел пречене на военната подкрепа за Украйна, германското министерство на външните работи извика руския посланик, съобщи Ройтерс, цитирайки в. „Билд“. Ведомството не отговори на […]