Стойчо Младенов: В последните 10-15 години ЦСКА има надмощие над Левски

NetNews

Само 2 дни преди последното дерби за сезон 2023/2024 г. Стойчо Младенов даде ексклузивно интервю пред Дарик радио и dsport, в което коментира темите около „червени“ и „сини“, както и българския футбол като цяло.

– Г-н Младенов, да започнем оттам, как върви животът при вас, с какво се занимавате в последно време?

– Помагам на семейството и естествено, разтоварвам и физически, и психически.

– Продължавате да следите българския футбол, нали?

– Не само българския, а изобщо в световен мащаб, поне тук в Европа се стремя да следя всички първенства.

– Мислите ли за завръщане във футбола като старши треньор? А като директор?

– Всичко зависи от много неща?

– Какви биха били те – отношение, условия?

– При един добър проект, бих се замислил, бих поговорил, но не на всяка цена.

– Предстои дерби между ЦСКА и Левски през уикенда, да започнем оттам – според вас, този формат на плейофите в първата шестица само с по един мач между отборите, дава ли възможност за равнопоставеност между отборите?

– Специално мач Левски – ЦСКА, когато и да се срещнат, тръпката е неописуема и от двете страни, цяла България ври и кипи в навечерието на мача, а по време на мача знаем как преминава всичко. Даже се преминават някои граници, което не е приятно за никого.

– Защо според Вас, в България някои хора отиват на мача, все едно отиват на война, и са готови да наранят свои сънародници, пък били те и от другия отбор, от големия враг?

– Всичко е до възпитание и до интелект. Един от потърпевшите съм и аз. Спомняте си как бях ударен от една снежна топка. Представям си между феновете по трибуните какво става, каква война се води там. Не би трябвало да е така, в края на краищата това е спортно събитие. Знам, че ЦСКА и Левски е върхът на сладоледа в българския шампионат и тук всичко ескалира до краен предел, но трябва да имаме съзнанието докъде може да отиваме с поведението си. Всичко трябва да бъде умерено, нека всяка една агитка да си подкрепя отбора и да не се превишават всички права и правила, които всеки един трябва да спазва, когато отива на мач. В края на краищата, това не е война.

– Вие сте последният треньор, извеждал ЦСКА до шампионската титла на България, а оттогава мина твърде много време, ако питаме феновете. Същото важи и за последната титла на Левски, която дойде точно след това. Защо и „червените“, и „сините“ продължават да се мъчат вече толкова години и така и не успяват да стигнат до заветния връх?

– Причините са две. Първата, която де факто е, може би, най-състоятелната е, че неправилно се управляваха и двата клуба. Крайно непрофесионално, бих казал. Втората причина е Лудогорец. В Лудогорец професионализма е на много високо ниво. Естествено, финансовата мощ която имат собствениците, и това, че си подредиха нещата по професионален начин и всеки един на определената позиция си отговаря за своята работа. Имат си скаутско звено, имат си главен скаут, имат си изпълнители на всеки един пост и те са футболни хора, професионалисти. Така че клубът се управлява 99% от футболни личности и специалисти и оттам нататък вече върхът на айсберга е собственика, който казва да и не.

– Връщайки се на дербито, което предстои в събота, какво очаквате от двата отбора при положение, че те играха един срещу друг преди 2 седмици (7 април) и тогава ЦСКА тотално надигра Левски?

– Очаквам същото, очаквам го, защото в последните 10-15 години ЦСКА има надмощие над Левски, и то впечатляващо. Серии от мачове, от победи и т.н. Мисля, че всичко положително води към ЦСКА. В Левски има един срив в това отношение, когато излизат срещу ЦСКА, има някакво притеснение, някакъв комплекс, който не може да го преодолеят.

– Вие сте една от причините ЦСКА да е доминант в дербито в последните години. Погледнато от страната на „червените“, вие сте специалист в дербитата, какво се изисква от един треньор, за да може отборът му да спечели този мач, конкретно ЦСКА срещу Левски?

– Това не е единственият мач в шампионата, но е най-важният мач, един от най-важните бих казал. Ние, треньорите, знаем, че всеки един мач има еднаква значимост, но този мач дава отражение и психологическо, не само на клуба, но и на цялата фенска маса, да не кажа на цяла България. Затова подходът към този мач е изключително важен. Треньорът трябва да мисли 3-4 кръга преди този мач. Така да мисли нещата и да подготви отбора, че да бъде във върхова форма във всяко едно отношение, като самочувствие, авторитет, физически подготвен, психически, във всяко едно отношение. Възстановен и подготвен във всяка една част, за да може всеки един състезател, намирайки се във върхова форма, да даде максимума от себе си. От психологическа гледна точка, това е много важно, дори в много моменти не е необходимо треньорът да пресилва нещата в мотивацията. В края на краищата футболистите са задължени точно в това отношение, точно в този мач, да се мотивират максимално, а не да чакат треньорът да предприема такива неща.

– Във връзка с треньорите, какви са впечатленията Ви от Стамен Белчев и съответно от Николай Костов?

– Поздравления за Наско Сираков, че стои твърдо зад треньора. Това е пример за всички останали собственици, че точно по този начин собственикът и ръководството на даден клуб трябва да се отнася към старши треньора. Когато се гласува доверие, трябва да се гласува доверие дългосрочно, а не на всеки 3-4 месеца да сменяме треньора. След като на 3-4 месеца се сменя треньорът, това говори, че грешката не е направена от треньора, а от този, който го е избрал. Значи е избрал неправилния треньор.

– Какъв съвет бихте дали на двамата – на Стамен Белчев и на Николай Костов, било то за дербито, било то в по-общ план?

– Далеч съм от това да давам съвети, никога не съм го правил, никога няма да го направя. Въпреки че сега съм от другата страна на барикадата, не съм активен в тази сфера като треньор, не бих давал съвети как, защо и т.н.

– Накрая, г-н Младенов, може ли да дадете някаква прогноза за предстоящото дерби?

– Победа за ЦСКА!

А резултат?

– Не, резултати не. Не съм баба Ванга, за да казвам резултати.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Пуснаха срещу 20 000 лв. двама от престъпната група на Динко от Ямбол

Бургаският апелативен съд отмени определение на Ямболския окръжен съд и постанови мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на по 10 000 лв. спрямо  Григор  Г. и Стойко К. Двамата са обвинени в участие в организирана престъпна група, ръководена от Господин Вълев, по-известен като Динко от Ямбол.