Студовете, след нетипичните горещини, унищожиха плодове за 43 млн. USD

NetNews

Студовете, които удариха Чешката република през последните дни след 30-градусови горещини, унищожиха почти цялата бъдеща реколта от плодове в западната част на страната, като размерът на щетите може да надхвърли 43 млн. USD, съобщава информационната агенция ČTK.

В Моравия, източната част на Чешката република, щетите върху бъдещата реколта от плодове могат да бъдат приблизително 50% или дори повече, ако настъпи студено време. Общите финансови загуби на фермерите, които отглеждат плодове и ги доставят на националния пазар, ще възлизат на повече от милиард крони (около 43 млн. USD).

Ръководителят на Съюза на градинарите Мартин Лудвик, чиито думи са цитирани от агенцията, каза, че априлските студове, нехарактерни за климата на републиката, са се превърнали в едно от най-големите бедствия за индустрията в последните 100 години. „Щетите бяха толкова големи, защото времето беше необичайно топло през предходните седмици и овощните дървета бяха в пълен разцвет“, каза той.

Министерството на земеделието на Чешката република ще окаже помощ на градинарите. Департаментът подготвя специална програма за подкрепата им в размер на 70 милиона крони (около 3 млн. USD) – 100 милиона крони (около 4,2 млн. USD). Освен това ръководството на Министерството на земеделието обмисля възможността за предоставяне на изгодни кредити на фермерите.

Рекордни студове за края на април бяха регистрирани в Чехия. В някои части на страната температурите през нощта достигнаха минус 15 градуса по Целзий. В планинските райони падна сняг, чиято дебелина на места надхвърли 30 сантиметра. В средата на месеца метеоролозите отчетоха тропически жеги, когато въздухът се затопли до 31,5 градуса.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Рафаел Надал се завърна с ударна победа в Мадрид

Носителят на 22 титли от “Големия шлем” Рафаел Надал се завърна ударно в Мадрид. Бившият №1 в световната ранглиста разпиля участващия с “уайлд кард” Дарвин Бланч с 6:1, 6:0 в първия кръг на турнира от сериите “Мастърс” в испанската столица. Мачът бе определян като битка на поколенията, тъй като Надал […]