Алтернативен формат в „Да, България“ ще реформира партията отвътре

AdminNetNews

Част от ръководството, срещу които имаше обвинения за капсулиране на организацията и вземане на решения в тесен кръг, запазиха постовете си, а други като Мануела Малеева и Калоян Янков изобщо не се кандидатираха. Нещо повече – с предложение за промяна в устава от тясното ръководство съвет искаха да заковат броя на членовете на националния съвет на 63-ма, което не се прие. Не се прие обаче и алтернативното предложение за двойното увеличаване на членовете му, направено от опозицията. И въпреки че в устава остана стария текст – че в състава му трябва да влизат не по-малко от 50 човека (дотогава те бяха 74), в широкото ръководство влязоха точно толкова души, колкото предложи Изпълнителният съвет – 63-ма.

Капсулация vs отваряне на партията

Днес Мануела Малеева и Калоян Янков признават, че точно този форум се е оказал определящ за решението да се създаде клубът „9 декември“. Първо, защото на него е станала ясна визията на ръководството за развитието на партията. „Техният аргумент беше, че по-малкият състав на Националния съвет ще е по-оперативен, но на нас ни се искаше този орган да бъде отворен за повече хора с експертиза, защото в „Да, България“ има хора с голям потенциал“, казва Мануела Малеева. Към това Калоян Янков прибавя, че по този начин Националният съвет се превръща в професионален политически орган. „Това не е оперативен орган по същността си, а орган, който се свиква няколко пъти годишно, най-много веднъж месечно. Важно е в такъв широк орган да има освен хора, които са експерти, политици и активисти, да има и такива, които са житейски зрели и мъдри. За съжаление не се получи. И това предопредели накъде ще се развива партията и каква е визията на ръководството“, казва Янков.

Защо клуб

Двамата признават, че не са се организирали за конференцията като група, която да отиде и на направи нещо. „Така се случи, че разбрахме, че имаме подкрепа на самата конференция и малко след това. Предполагахме, че мнозинството мисли като ръководството. Но там разбрахме, че имаме подкрепа. Конференцията ни показа, че това, което говорим ние, се мисли от повече хора“, разказва Янков. Веднага след форума членове от партията се свързали с тях, а бройката на хората, които са се присъединили към клуба след учредяването му вече е над 110 души. „С някои от хората не се познаваме. Други бях чувала само като имена. Има и такива, които са напуснали партията“, казва Малеева.

Янков и Малеева предпочитат да не говорят за клуб „9 декември“ като за опозиция в „Да, България“. „Идеята не е да рушим това, в което вече пет години всеки от нас влага и в което си е оставил сърцето. Независимо от това дали сме съгласни или несъгласни с това, което Методи Лалов казва, начинът, по който го направи, е разрушителен. По-скоро ние искаме да обединим, отново да се съберем някак си. Това са може би някакви грешки на растежа. На всеки от нас политиката не му е основното занимание и за много от нас това е нещо, което правим отстрани като желание да помогнем България да се развива по друг начин. Всеки от нас си има друг живот и може да живее без политиката“, казва Малеева.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Повишение: Цацаров стана шеф във върховната прокуратурата

Бившият председател на антикорупционната комисия Сотир Цацаров, който след оставката си от КПКОНПИ се върна във върховната прокуратура, вече е шеф на отдел там, който, изглежда, специално е направен за него. Това се разбира от отговори на прокуратурата до „Сега“ по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).  Прокуратурата обяснява, […]