ВМРО-ДПМНЕ: В България е несигурно, не се знае какво ще поискат утре

NetNews

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи е потвърдил позицията на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, че България ще продължи да поставя нови искания по отношение на Северна Македония, се казва в съобщение на ВМРО-ДПМНЕ по повод интервюто на Османи за „Франкфуртер алемайне цайтунг”, за което информираха местните медии, цитирани от БТА.

„Динамиката в българската политика е толкова несигурна, че не се знае какво ще ни донесе утрешният ден. Сигурен съм, че България ще продължи да формулира нови искания. Но за мен е важно какво е в дневния ред на ЕС, нищо друго”, казва в интервюто министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Според позицията на ВМРО-ДПМНЕ с твърденията си Османи е опровергал Ковачевски. В нея се казва, че само преди месец, когато в парламента на Северна Македония беше внесено предложението за отваряне на конституцията, Ковачевски е заявил, че „няма да има нови искания, двустранните въпроси не са пречка за по-нататъшното изпълнение на условията за влизане в ЕС и няма да има ново вето“.

„Когато Османи казва истината, че България постоянно ще формулира нови искания, той потвърди, че Ковачевски съзнателно е излъгал на 18 август от Парламента на Република (Северна) Македония”, пише в позицията на опозиционната партия. Според опозиционната партия „нови обяснения и тълкувания не са нужни и всичко е кристално ясно, самото правителство е наясно, че прокарва български диктат и че българските искания никога няма да изчезнат”, поради което са необходими промени. От ВМРО-ДПМНЕ определят условието от преговорната рамка за членството на Република Северна Македония в ЕС, което предвижда вписване на българите в основния закон, като „български диктат” и отказват да гласуват промените в конституцията, за приемането на които са необходими две трети от гласовете в парламента. Без гласовете на опозиционната партия промените не могат да бъдат приети.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Добре дошли, доносници!

Преди години бях в Германия и ме предупредиха да внимавам къде паркирам колата дори и за малко. Полицията поощрявала доносничеството и всеки порядъчен гражданин можел да те изпорти. Нямам представа колко здраво е било германското общество тогава, но като тъмен балкански субект намирах професионалното доносничество за нещо ненормално. Радвах се, […]