Доц. Буруджиева с оценка на вота: Разочароващ резултат на ПП-ДБ

NetNews

Вече са ясни резултатите от изборите на 2 април при 100% обработени протоколи от СИК. Първа политическа сила е ГЕРБ-СДС, след тях е коалицията ПП-ДБ. Трета политическа сила е „Възраждане“, следвани от ДПС, БСП и „Има такъв народ“. Така в следващия парламент ще има общо 6 политически формации.

„За някои от гражданите е очакван резултат, но за някои от партиите – не. Имаше други намерения и заявки. Вероятно много разочаровани са хората от ПП-ДБ, които направиха тази предизборна коалиция с абсолютната убеденост и цел да спечелят 121 гласа. В същото време вероятно има поводи за анализи и в ДПС. В българския политически живот трайно се очертава липсата на балансьор в парламента. Говорим си много, че сме разделени и противопоставени по най-различни теми и позиции, но от 90-а година насам ДПС много пъти е играл ролята този балансьор“, каза политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото на „България сутрин“.

Още по темата

4 апр 2023 06:30

40

3 апр 2023 21:39

25

3 апр 2023 18:34

223

По думите ѝ в последните години е имало отказ от всички партии да се възползват от това.

„БСП се опази от най-тежкия срив, който предвиждаха някои анализатори. В партията се стига до едно ядро, което е мотивирано да гласува за БСП, независимо от това кой е лидерът, дали харесват или не харесват водачите“, допълни Буруджиева.

Тя посочи, че още в нощта на изборите е отбелязала, че е ключово важно дали ИТН ще влязат или няма да успеят заради съставянето на правителство. „По време на изборите публично, за да се мотивират и избирателите, партиите поставят по-високи цели и по-големи залози, отколкото прагматично могат да постигнат. Но да си поставиш за цел резултат и след това да постигнеш наполовината на този резултат – това вече говори за голям проблем“, каза още доц. Буруджиева, визирайки „Продължаваме промяната“.

Тя не е убедена, че третият мандат ще стигне до „Възраждане“: „В самата заявка е ясно казано, че „Възраждане“ няма да се опре на някоя от политическите сили, които са в парламента. Те наистина са силен фактор и ако другите политически партии продължават да не се съобразяват със своята роля и какво трябва да правят в парламента, „Възраждане“ ще продължи да расте като подкрепа.“

„От вчера съм се наслушала на заклинания и заплахи, които гласят, че който направи коалиция с ГЕРБ, ще е политически труп и умира. Непрекъснато има препоръки да се прави коалиция БСП, ДПС, „Има такъв народ“ и ГЕРБ. Виждам един строен хор, който по някакъв начин се опитва да оправдае факта, че ПП-ДБ генерираха свръхочаквания. „Продължаваме промяната“ маскираха електоралния срив като направиха коалиция“, заяви политологът проф. Румяна Коларова в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Те ограничиха отлива на избиратели до някаква степен. Говорихме и за малките партии, които ерозират подкрепата за големите. Говорихме, че ако „Има такъв народ“ ерозира подкрепата за „Продължаваме промяната“, тя ще влезе в парламента. Вотът за ИТН е протестен срещу „Продължаваме промяната“. Що се отнася до „Български възход“ – как ще влезе, след като имаме „Възраждане“, която върви нагоре? А когато става дума за бъдеща коалиция, трябва да направим анализ на това, което се е случило, тя ще бъде затруднена от факта, че предизборно ПП-ДБ казаха: „Ние ще бъдем първи“, каза още проф. Коларова.

Доц. Буруджиева е сигурна, че ще има правителство, защото местните избори са ключови и за функционирането на държавата, и за стабилността на партиите.

„Неслучайно и Христо Иванов коментира по друг план нещата, защото и той знае за какво става въпрос на местни избори. На тях интересите са много различни и там не доминират партийните интереси“, коментира тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нинова съзря "план за убийството на БСП", който се провалил

В първото си изявление след изборите лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че по време на цялата предизборна кампания е вървяла „една добре организирана и манипулативна кампания срещу БСП“, но „планът за убийството“ на партията се провалил. Нинова отчете, че партията ѝ имала сходно представяне на това от изборите през […]