Лихвите растат, а цените падат

NetNews

Средните цени на жилищата от вторичния пазар в Канада паднаха с 1,8% през юли тази година спрямо същия месец на миналата. Това е първият годишен спад от май 2020 г. Пазарът продължава да се охлажда рязко от пика през февруари на фона на затягането на условията за отпускане на ипотечни заеми, сочат данните на канадски брокери.

Според Канадската асоциация за недвижими имоти CREA средната продажна цена на жилище в Канада е паднала до 665 850 канадски долара (511 092 USD) през юни. Цените са надолу с 6,4% спрямо предходния месец и 18,5% спрямо пика си през февруари.

Канадската централна банка изненада, като повиши сконтовия процент до 2,5% от 1,5%. Това е четвъртата поредна корекция за тази година, като целта е да се „укроти“ инфлация. Експертите прогнозират лихвите да достигнат 3,5% до края на текущата година.

Според CREA продажбите на жилища в Канада са спаднали с 5,6% през юли в сравнение с юни и с 23,9% на годишна база, главно поради най-големите градове в Канада. „Продажната активност продължава да намалява на фона на нарастващите лихвени проценти и несигурността“, казва Джил Удил, председател на CREA. „Цената на заемите изпреварва предлагането като доминиращ фактор, влияещ върху жилищните пазари в момента“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

МВнР: Постигнати са договорености със Северна Македония в областта на образованието

Българските членове на Съвместната експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония представиха пред министерствата на образованието и науката и на външните работи постигнатите досега резултати от работата на Комисията в областта на образованието. На срещата, която се проведе на 12 септември 2022 г. […]