Мога ли да се заразя повторно с коронавирус?

NetNews

„Мога ли да се заразя повторно с коронавирус?” – това е въпросът, който си задават хората, които са били инфектирани с новия коронавирус, и са успели да надвият болестта. AP дава отговор на този въпрос.

Ако човек вече е бил заразен с новия коронавирус, е възможно след това да се зарази отново, но тези случаи на рядкост. Има потвърдени случаи на повторна инфекция, но две нови проучвания показват, че това е изключително необичайно. Изводите от едното от проучванията показват, че само двама от 1265 здравни работници в Обединеното кралство, които преди това са били заразени, са дали отново положителен тест през следващите шест месеца. В другото проучване, направено в САЩ, става ясно, че само 0.3% от заразените дават нов положителен тест през следващите няколко месеца.

Нарастват доказателствата, че за хората, чиито тела са развили силна защита срещу вируса, е малко вероятно да дадат положителен тест отново след няколко месеца или повече. Не е необичайно създаването на някакъв имунитет към вируса след инфекцията, тъй като телата ни разпознават и се борят по-добре с вируси, с които са се срещали преди. Така се случва и с новия коронавирус, макар че учените все още се опитват да установят колко време може да трае защитата.

Новите данни дават надежда за ваксините срещу COVID-19, за които изследванията сочат, че предизвикват имунен отговор, нужен за защита. Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е решила днес да даде предварително одобрение на ваксината срещу COVID на "Модерна". В края на декември миналата година европейската лекарствена агенция одобри ваксината на "Пфайзер".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

3-те двойки зодии, които не могат да се търпят

Има хора в живота ни, с които колкото и да ни е иска, нещата просто не се получават. Понякога това са колеги, с които работим, друг път приятели, с който се разделяме или пък любови, които идват и разбутват живота ни, както не сме си и представяли. Не бива да […]