Няма механизъм за определяне на минималната заплата

NetNews
На Националния съвет за тристранно сътрудничество синдикатите поискаха 760 лева минимална работна заплата от началото на юли, но бизнесът е категорично против.

„Този диалог между „глухи“ ще продължава до момента, в който има яснота как се определя минималната работна заплата. Вече много години двете страни слагат на масата различни числа. Липсва механизъм как се определя минималната работна заплата. Не е проблем да бъде направена формулата“, коментира бившият социален министър Иван Нейков в студиото на „България сутрин“.

Още по темата

22 мар 2022 17:37

114

Той няма отговор защо вече толкова години не се изработва необходимия механизъм за определяне на минималната заплата. Но не изключва възможността от лятото тя да бъде увеличена на 760 лв., тъй като не са много хората у нас на тази заплата, а разходът бил поносим.

„Колкото и да стане минималната работна заплата, никой не знае защо е толкова – защо не е повече или по-малко. Ако вържем минималната работна заплата със средната, всяко мърдане на която и да е от двете величини, води до мърдане на другата. Отново не слагаме нито социална, нито икономическа логика, а просто някаква аритметика“, обясни Нейков пред Bulgaria ON AIR.

При толкова кризи и покачващи се цени няма как да няма обедняване и проблем с покупателната способност, изтъкна гостът. По думите му голяма част от тези проблеми са външни за България, а правителството трябва да напасне бюджетните разходи.

„В България има над 300 хил. работещи фирми, поне половината от тях са на хора в пенсионна възраст. Не е задължително да си беден, щом си пенсионер. Много лесно свикнахме с ниската безработица. Сега почти сигурно ще има ръст на безработицата, дано останем под двуцифрено число. Голяма част от безработните може би няма да получават достатъчно доходи“, каза още Нейков.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Медведев: САЩ си поставят за задача да унищожат Русия, после и Китай

САЩ си поставят за задача да унищожат Русия, а след това и Китай, като това би довело до световна криза и колапс, заяви бившият руски президент Дмитрий Медведев, предаде ТАСС. Москва обаче никога няма да допусне такова развитие на събитията, изтъкна той в профила си в Телеграм. Медведев, който е […]