Правната комисия в НС прие създаването на прокурор, който да разследва главния

NetNews

Правната комисия в Народното събрание прие на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създава фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор. Между първото и второто четене на законопроекта от ГЕРБ направиха корекции на текстовете, според които новият прокурор ще може да разследва не само главния, но и неговите заместници. Законопроектът предвижда отказите за образуване на досъдебно производство по сигнали срещу главния прокурор да подлежат на съдебен контрол, като заседанията ще бъдат закрити.

Номинации за разследващ главния прокурор ще могат да правят шестима членове от Висшия съдебен съвет, а не само от прокурорската колегия, както бе заложено преди. Кандидат може и сам да внесе документите си, за да участва в конкурса. За да бъде избран, той трябва да получи подкрепата на 15 от общо 25-те членове на ВСС.

Мандатът на разследващия прокурор ще бъде пет години.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мая Манолова пред ФАКТИ: С Божков не бих се коалирала, с Трифонов сме в разговори (ВИДЕО)

На важни органи се просрочват мандатите. Има опит при законови промени да се удължат мандатите, така че това не е нещо изненадващо. За съжаление, властимащите гледат на различните комисии,, различните регулаторни органи, които би следвало да бъдат независими, като на бащиния. Така коментира Мая Манолова в студиото на ФАКТИ темата, […]