Премиерът на Финландия очаква голяма подкрепа в парламента за издигането на ограда по границата с Русия

NetNews

Министър-председателката на Финландия Сана Марин заяви днес, че очаква голяма подкрепа в парламента за издигането на ограда по границата с Русия, както предлага финландската гранична полиция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

„Това е въпрос на осигуряването на подходящо наблюдение по източната граница на Финландия“, каза тя пред репортери, преди да обсъди темата с парламентарните групи.

Граничната служба на северната държава е предложила укрепване на част от 1340-километровата финландско-руска граница, за да се осуети евентуално навлизане на голям брой нелегални имигранти. Въз основа на анализ и оценка на риска, направени от гранични служители, оградата трябва да бъде не по-дълга от 260 км и да бъде построена на места, които са най-рискови за навлизане на нелегални мигранти от руската страна. Тези места са предимно в югоизточната част на Финландия, но ще има и сегменти на север.

По предварителни разчети построяването на съоръжението ще отнеме до четири години и ще струва неколкостотин милиона евро, посочи финландската осведомителна агенция СТТ. Според местни медии идеята за оградата се подкрепя от управляващата левоцентристка коалиция на Марин, както и от опозицията.

Очаква се скоро да бъде одобрено изграждането на пилотна част от заграждението с дължина към три километра, но окончателното решение за целия проект може да се отложи за след парламентарните избори през април догодина.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Готвят нови 33 мерки за подпомагане на бизнеса

Нови 33 мерки за подпомагане на бизнеса подготвя Министерството на икономиката, предаде БНТ. За да влязат в сила те, обаче е необходим парламент и законодателни поправки. Държавата започна да подпомага извънредно бизнеса през 2020 г. – първо заради пандемията и сега заради енергийната криза. Въведените мерки обаче не дават желаните […]