Сигнали от извънземни? Китай публикува доклад за възможно откритие

NetNews

Китай заяви, че гигантският му телескоп „Небесно око“ може да е засякъл признаци на извънземни цивилизации, според доклад на подкрепяния от държавата вестник Science and Technology Daily, който след това е изтрил доклада и публикациите за откритието, пише time.com., цитира bTV.

Теснолентовите електромагнитни сигнали, засечени от най-големия радиотелескоп в света „Небесно око“, се различават от предишните и екипът продължава да ги изследва, се казва в доклада, като се цитира Джан Тонджи, главен учен на екипа за търсене на извънземни цивилизации, създаден съвместно от Пекинския педагогически университет, Националната астрономическа обсерватория на Китайската академия на науките и Калифорнийския университет в Бъркли.

Не е ясно защо докладът очевидно е бил премахнат от уебсайта на „Наука и технологии“, въпреки че новината вече беше започнала да се разпространява в социалната мрежа Weibo и беше разпространена от други медии, включително държавни, пише изданието.

През септември 2020 г. „Небесното око“, който се намира в югозападната китайска провинция Гуейджоу и е с диаметър 500 метра, официално стартира търсенето на извънземен живот.

През 2020 г. екипът открива два набора от подозрителни сигнали, докато обработва данните, събрани през 2019 г., а през 2022 г. открива още един подозрителен сигнал от данните за наблюдение на екзопланетни обекти, пише в доклада.

Китайският апарат „Небесно око“ е изключително чувствителен в нискочестотния радиодиапазон и играе решаваща роля в търсенето на извънземни цивилизации.

Подозрителните сигнали обаче биха могли да бъдат и някакъв вид радиосмущения и изискват по-нататъшно разследване, обясняват експертите.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Хонконг никога не е бил британска колония - според нови учебници за китайските ученици

Новите учебници в Хонконг ще учат учениците, че градът никога не е бил британска колония, след основен ремонт на учебен предмет, който властите обвиниха за предизвикване на продемократичните протести, пише „Гардиън“. Според местни доклади новите текстове ще учат ученици, че китайското правителство не е признало договорите, които отстъпват града на […]