Съдът пусна листата на „Демократична България“ за Стара Загора

NetNews

Съдът отмени отказа на РИК Стара Загора за допускане на кандидатската листа на Демократична България за парламентарните избори. Имаме листа в Стара Загора!

Това написа във "Фейсбук" Константин Павлов.

„Демократична България“ спечели делото в Административен съд – Стара Загора срещу решението на РИК да откаже вписването на листата за парламентарните избори на 14 ноември.

Така „Демократична България“ ще се яви с листи във всички 31 многомандатни райони.

„Това решение е много важно, защото дава право на десетки хиляди хора, които гласуват за „Демократична България“ да ни подкрепят. Дава възможност на нашата прекрасна листа в Стара Загора да участва в изборите. Но то казва и нещо друго – че в демократична България и в Европа не може да се отказва правото на хората да гласуват, колкото и да е неудобно на силите на статуквото“, заяви Христо Иванов.

Съдът в Стара Загора установи еднозначно, че при подаването на документите от водача на листата Атанас Славов и Магдалена Овчарова в 16:15 часа на 12 октомври е била предоставена и флаш памет с оригиналите на пълномощно от съпредседателите Атанас Атанасов и Христо Иванов, подписано с квалифициран електронен подпис.

Според съда е абсолютно необосновано и несъответно на доказателствата твърдението на РИК „че предложението за регистрация и пълномощното не са подписани, а върху тях е поставена сигнатура, визуализираща електронно подписване на представените книжа“.

Съдът потвърждава това, което се казва в жалбата на „Демократична България“, а именно: че председателят на РИК е отворил файловете и е видял, че са подписани с електронен подпис.

„След като е установено по несъмнен начин, че Предложението по чл.255, ал.1, т.1 от ИК (Приложение № 73-НС) и пълномощното по чл.255, ал.1, т.6 от ИК, са били представени и съответно получени в РИК – Стара Загора като електронни документи на технически носител, спорният по делото въпрос се свежда до това, спазени ли са изискванията на чл.255, ал.1 от Изборния кодекс за писмена форма и валидно подписване на изискуемите се документи“, се казва в решението на съда.

Съдът установява, че са спазени и всички останали закони и регламенти за използването на квалифициран електронен подпис, като не смята, че заявлението за регистрация в РИК е подвластна на по-особен режим.

Нещо повече – съдът постановява, че направените указания от член на РИК да бъдат изпратени документите по електронен път (което се случва в 18:02 часа по имейл) абсолютно не отговарят на изискванията за Закона за електронните документи и електронния подпис. Съдът приема, че оригиналът на пълномощното вече е бил предоставен на членовете на комисията на флаш памет в самото начало на казуса в 16:15 ч.

Припомняме, че проблемът с регистрацията на листите на "Демократична България" беше само в Стара Загора. Съпредседателят на обединението Атанас Атанасов каза пред БНТ, че в другите райони, където имаше проверки, срокът е приключил и няма риск партията да остане без листа.

След като листата на "Демократична България" в Стара Загора не беше регистрирана заради липсата на валидни документи, започна проверка в още 8 района. Всичко това Атанасов определи като "малък атентат" срещу обединението. Той добави, че не се учудва от общите действия на ГЕРБ и ДПС по казуса, но не успя да си обясни защо и други партии са ги подкрепили.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Алибегов за зеления сертификат: Ще протестираме ежедневно

"Безпрецендентно е при 20% ваксинирани да се въведат зелени сертификати. Това унищожава икономиката. Ресторантьорският бранш ще протестира из цялата страна ежедневно". Това каза по повод нововъведените зелени сертификати на закрито председателят на БАЗ Ричард Алибегов в предаването "Денят на живо" по "Нова нюз". Според него това решение ще доведе до […]