Швеция трябва да преосмисли отношението си към атомната енергия

NetNews

Някога модел за подражание в опазването на околната среда, Швеция е поела по регресивен и опасен път. Преди няколко години енергийната система на страната беше надеждна, с минимално въздействие върху околната среда и с огромно количество евтина електроенергия. Атомната индустрия помогна на местните компании да останат конкурентоспособни в световен мащаб. Тъжно е, че Швеция бавно, но сигурно разруши структурата, която ѝ даде толкова много предимства. Това посочват в свой анализ генералният директор на Световната ядрена асоциация (WNA) Сама Билбао-и-Леон и експертът на организацията Джон Линдбърг, публикуван в World-nuclear-news.org.

След години наказателно данъчно облагане и политически спорове, четири атомни реактора бяха ненужно и политически мотивирано затворени за по-малко от пет години и сега се виждат последиците. След спирането на първи енергоблок на АЕЦ „Рингхалс” и с настъпването на „обикновена“ шведска зима, енергийната система на страната върви към провал. Южните региони, които преди това имаха шест атомни реактора, са принудени да внасят електричество, произведено от изкопаеми горива, пишат експертите. По думите им Швеция и други западни държави могат да си позволят да харчат милиарди за възобновяеми източници и газ, но въпросът е кой би отказал да създаде по-проста енергийна система, която ще се основава на реактори, които могат да работят в продължение на 80-100 години. И то произвеждайки огромно количество електроенергия денонощно, независимо от времето и на достъпна цена.

„Призоваваме шведското правителство да преосмисли ядрената си политика и да признае това, за което науката казва от години – че ядрената енергия не само е направила Швеция успешна държава, но може да бъде и много ценна за всички краища на планетата“, обобщават Сама Билбао-и-Леон Джон Линдбърг.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Неприятна новина за феновете на баскетбола

Джоел Ембийд и Бен Симънс от Филаделфия няма да участват в Мача на звездите тази нощ в Атланта заради контакт със заразен с коронавирус, съобщиха от Лигата около осем часа преди двубоя, предаде Гонг. Ембийд и Симънс са в Атланта, макар че не става ясно дали ще трябва да останат […]