Ще направят ли САЩ „коледен подарък“ на Путин?

NetNews

„Путин разчита на това, че САЩ няма да успеят да доставят необходимото“, заяви Джо Байдън по време на съвместна пресконференция със Зеленски. Ще бъде ли отпушена военната помощ на Вашингтон за Киев?

Путин разчита на това, че САЩ няма да успеят да доставят необходимото”, заяви американският президент Джо Байдън по време на съвместна пресконференция с украинския си колега Володимир Зеленски във Вашингтон. Байдън се обърна към колегите си от републиканската партия: „Ако руските пропагандатори ви хвалят, може би трябва да преосмислите това, което правите. Историята ще съди сурово онези, които обръщат гръб на каузата за свобода“.

„Коледен подарък“ за Путин?

Отпускането на нови средства в помощ на Украйна от страна на САЩ в момента е блокирано в Конгреса заради спорове между републиканци и демократи. Републиканците настояват да бъдат отпуснати повече средства за защита на южната граница на САЩ с Мексико и за по-строги мерки срещу миграцията.

Володимир Зеленски посети САЩ, за да призове помощта за Киев да не спира. По време на съвместната пресконференция американският президент каза, че не може да даде никакви обещания, но се надява, че скоро ще се стигне до единодушие.

По време на третото си посещение в САЩ от началото на пълномащабната руска война срещу Украйна Зеленски се срещна и с водещи представители на републиканската партия. Украинският лидер заяви, че сигналите от разговорите са „повече от положителни“, но подчерта – „знаем, че трябва да разделим думите от конкретните резултати“.

Председателят на Камарата на представителите от Републиканската партия Майк Джонсън даде обаче да се разбере, че след срещата позицията на неговата партия не се е променила. Това означава, че одобрението на допълнителна помощ вероятно ще бъде отложено. Джонсън твърди, че скоро ще изпрати депутатите си в коледна ваканция. Това е особено проблематично, тъй като според Белия дом одобрената до момента помощ от САЩ ще бъде изчерпана до края на годината. Байдън вече предупреди републиканците да не правят подобен „коледен подарък“ на Путин.

„Толкова дълго, колкото можем“

Прави впечатление, че Байдън се отклони от досегашната реторика по отношение на военната помощ. Той заяви: „Ще продължим да предоставяме на Украйна важни оръжия и техника толкова дълго, колкото можем“. Преди това той винаги е подчертавал, че САЩ ще подкрепят Украйна „толкова дълго, колкото е необходимо“.

Американският президент все пак категорично се обяви срещу американско изтегляне. “Украйна ще излезе от тази война горда, свободна и здраво вкоренена в Запада, освен ако ние не си тръгнем.”

Байдън също така обяви, че Вашингтон ще предостави на Киев военна помощ на стойност 200 млн. щатски долара. Тези средства обаче вече са одобрени.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Още двама са изведени с белезници от министерството на спорта

Още двама души са арестувани в спортното министерство преди минути. Те бяха изведени с белезници и качени в патрулните коли, паркирани пред ведомството, разказват от Нова телевизия. По-рано днес служител на Министерството на младежта и спорта бе задържан със сумата от 62 000 лв. в белязани банкноти. Акцията на Софийската […]