Добромир Живков: Европейските избори ще са огледален вариант на националното разпределение в парламента

NetNews

„Ако евроизборите бяха тази седмица три политически сили увеличават относителния си дял – ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП. През 2019 г. около 33% от българите гласуваха на евроизборите. Сега със сигурност избирателите ще бъдат под 2 млн. души, някъде около 1,8-1,9 млн. души“.

Това каза социологът Добромир Живков в студиото на bTV.

Данните са от национално проучване, финансирано и реализирано от „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1058 лица над 18 г. в страната в периода 24 февруари–3 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Според изследването сериозен е делът на колебаещите се да гласуват на изборите за Европейски парламент през юни – около 14-15%. Според социолога Добромир Живков обаче те не могат да променят драстично резултатите.

По думите му европейските избори са по-скоро огледален вариант на нашето национално разпределение в парламента. Настоящите пет партии в Народното събрание много вероятно ще излъчат представители в Европейския парламент. Всички останали изглежда, че нямат реален шанс за това.

Три партии бележат ръст в подкрепата си, като „Възраждане“ са успели да се позиционират като единствената открита евроскептична националистическа сила и това води до увеличаване на тяхната тежест в европейски избори, обясни Живков.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Rivian представи по-малък и по-евтин „джип“

Rivian представя най-новото си попълнение в гамата с дебюта на R2. По-малък в сравнение с модела R1, той служи като нова, по-рентабилна входна точка към марката, която ще бъде на разположение за закупуване през 2026 г., започвайки от 45 000 долара. R2 ще предлага конфигурации с един, два или три […]